Guvernatorul Deltei Dunării: Este imposibil să vedem ce se întâmplă pe Bâstroe, despre adâncire nu am avut nicio informare

Data actualizării: Data publicării:
delta dunare

Guvernatorul Deltei Dunării, Gabriel Marinov, a declarat luni la Digi24 că nu a primit nicio informare despre lucrări de adâncire pe canalul Bâstroe, nici recent, nici din anii anteriori și că nu i s-a prezentat niciun proiect pentru o eventuală analiză de impact. De altfel, el a adăugat că este imposibil să se vadă ce se întâmplă pe canalul Bâstroe, de la confluența cu Chilia până la vărsarea în mare. 

"Despre lucrările care fac subiectul discuțiilor de azi, respectiv lucrări de adâncire, nu avem niciun fel de informații, nici recente, nici din anii trecuți.

Pentru prima oară aud acum că au avut loc lucrări de adâncire. Noi cunoșteam că sunt lucrări pentru a menține adâncimile șenaului lor așa cum se întâmpla când existau astfel de probleme. Anul trecut cotele apelor Dunării au fost extrem de scăzute, s-au impus lucrări de mentenanță pe șenalul respectiv. Din informările pe care le am și din ce am urmărit cu angajații proprii, pot spune că aceste lucrări au fost sporadice, nu au durat mai mult de 24 – 48 de ore și s-au desfășurat pe distanțe foarte scurte. Asta cunoaștem noi", a spus Marinov.

El a declarat că pentru a se disloca volume atât de mari de aluviuni încât să se adâncească șenalul respectiv ar fi fost nevoie de barje care să le transporte.  "Aceste barje nu s-au observat. Ca timp, lucrările au fost de durată foarte scurtă", a subliniat Marinov.

"Nouă, la Rezervația Deltei Dunării, nu ni s-a adus la cunoștință în nicun fel că ar fi fost vorba de astfel de lucrări, nu ni s-a prezentat niciun proiect pe care să-l luăm în discuție în analiza unui eventual impact.

Ceea ce se întâmplă, felul în care influențează biodiversitatea și ecosistemele din Delta Dunării putem afla doar în baza unor studii extrem de elaborate. Cu siguranță implicații sunt. Nefiindu-ne prezentat niciun fel de proiect asupra căruia să ne dăm o părere, nu avem ce comenta pe acest aspect", a afirmat guvernatorul Deltei Dunării.

"Au fost observate doar acele lucrări de întreținere pentru că ce putem noi vedea e doar pe Brațul Chilia. Ce se întâmplă pe Bâstroe de la confluența canalului cu Chilia până la vărsarea în mare e imposibil să putem vedea.

Dacă lucrurile se confirmă, nu e nimic normal și încalcă orice prevedere a convențiilor internaționale la care suntem parte, dar să așteptăm să vedem dacă aceste lucruri se confirmă sau nu. Dacă da, cred că urmările vor fi de natură diplomatică, cu sigurnață, România va alua o poziție foarte fermă, ar fi a două oară când fără știința și acceptul nostru se întâmplă aceste lucruri.

Nivelul nostru de alertă e sporit. În zona acționează și multe instituții, Garda de Mediu a Rezervației, Apele Române, Căpitănia Tulcea, Administrația fluvială Dunărea de Jos, Poliția de Frontieră", a declarat guvernatorul Deltei Dunării, Gabriel Marinov.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat luni că ambasadorul Ucrainei va fi prezent la Ministerul Afacerilor Externe, pentru explicații după postarea ministerului Infrastructurii de la Kiev privind adâncirea canalul Bâstroe. Ministrul Transporturilor a convocat o ședință cu toate structurile implicate de la nivelul instituției pe tema navigație pe canalul Chilia-Bâstroe.  

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...