Guvernul a aprobat strategia de vaccinare COVID-19. Cine are prioritate la vaccin

Data actualizării: Data publicării:
vaccin anti covid
Vaccinul anti-Covid. Foto: Profimedia Images

Guvernul a aprobat în ședința de vineri seară strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus, a anunțat sâmbătă şeful Cancelariei premierului. Hotărârea de guvern stabilește care sunt categoriile prioritare la vaccinare: angajaţii din domeniul Sănătăţii, asistenţei sociale, cei din categoria de risc şi personalul din „domenii-cheie”. 

Actul normativ pregăteşte campania de vaccinare care va începe odată ce va fi pus la dispoziţie un vaccin.

„Potrivit acestei strategii de vaccinare adoptată, au fost stabilite grupurile prioritare: personalul din domeniul Sănătăţii, personalul din centrele rezidenţiale şi medico-sociale, populaţia cu risc ridicat de evoluţie severă în cazul infecţiilor cu SARS-CoV-2 şi personalul din alte domenii-cheie, esenţiale pentru buna funcţionare a societăţii”, a declarat șeful Cancelariei, potrivit Agerpres.

Persoanele din aceste categorii vor fi vaccinate în prima etapă, iar apoi vaccinarea va fi disponibilă și pentru restul populaţiei.

„Estimarea este că, în prezent, 70% din totalul populaţiei ar putea fi implicată în această campanie de vaccinare”, a spus oficialul.

Totodată, el a subliniat că vaccinarea este „gratuită şi voluntară”.

Guvernul face apel pentru sprijinirea campaniei de vaccinare.

„Guvernul României (...) face un apel către toate instituţiile implicate, dar şi către societatea civilă, către specialişti, ca, în dezbaterea publică, să sprijine această campanie de vaccinare pentru că aceasta reprezintă singurul remediu, pentru a pune capăt epidemiei de COVID-19. Trebuie evitate politizările pe acest subiect, pentru că în joc sunt viaţa şi sănătatea românilor şi chemăm alături în această campanie de vaccinare toţi specialiştii în domeniu”, a mai spus şeful Cancelariei.

Cine a realizat strategia

Strategia de vaccinare a fost elaborată de Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, organism interministerial în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului și coordonarea Prim-ministrului, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Documentul stabilește are la bază atât analiza situației de la nivelul național și european a răspândirii SARS-CoV-2, cât și analiza situației cazurilor grave și respectiv a mortalității generate de COVID-19.

„Scopul nostru este acela de a asigura accesul la vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în condiții de siguranță, eficacitate și echitate pentru prevenirea infecției cu SARS-CoV-2 și limitarea pandemiei de COVID-19 pe teritoriul țării”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, potrivit comunicatului.

Strategia stabilește întregul proces și lanț de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, de la principiile generale, până la organizarea vaccinării, depozitarea vaccinurilor, păstrarea lanțului de frig, monitorizarea siguranței și eficacității și managementul deșeurilor. Aceasta propune linii generale care vor sta la baza strategiei de comunicare a campaniei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 din România.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri