Guvernul britanic investește milioane de lire sterline într-o cercetare Covid în care vor fi infectați deliberat 90 de oameni

Data publicării:
Un doctor ține în mână o eprubetă cu test pozitic la coronavirus.
Test coronavirus. Foto: GettyImages

Regatul Unit ar putea deveni prima țară care să efectueze studii asupra Covid-19 prin infectarea voluntară a unor oameni sănătoși, relatează BBC. Testele, în care 90 de oameni sănătoși ar urma să fie expuși în mod deliberat la SARS-CoV-2 sunt menite să ajute la dezvoltarea cât mai rapidă a unui vaccin împotriva acestui virus. Guvernul britanic a alocat 33.6 milioane de lire sterline în sprijinul acestui proiect.

Experții insistă, însă, că siguranța va fi principala lor prioritate. Planurile vor necesita aprobări din partea organismelor de reglementare din domeniu înainte de a putea fi puse în practică.

Astfel de studii ajută la testarea mai rapidă a vaccinurilor pentru că nu mai este nevoie ca ele să fie testate pe persoane care contractează boala în mod obișnuit. Cercetătorii spun că vor să expună subiecții la o cantitate controlată de virus pentru a descoperi care este cea mai redusă cantitate care duce la apariția simptomelor Covid-19.

Voluntarii au vârste cuprinse între 18 și 30 de ani și sunt sănătoși. Aceștia vor fi infectați cu virusul prin căile nazale și vor fi monitorizați constant. Ulterior, cercetătorii vor observa dacă un prototip de vaccin împiedică infectarea cu virusul la subiecți.

„Echipa pe care o conduc a efectuat astfel de studii asupra virusurilor respiratorii timp de 10 ani. Niciun studiu nu poate fi complet lipsit de riscuri, însă partenerii noștri se vor implica pentru a se asigura că riscurile sunt cât mai mici cu putință”, a declarat Dr. Chris Chiu, cercetătorul care conduce studiul.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri