Guvernul își va asuma răspunderea pe două pachete de legi. Calendarul anunțat de Ludovic Orban

Data actualizării: Data publicării:
guvernul-orban-gov.ro
Foto: gov.ro

Premierul Ludovic Orban a anunțat, în ședința de Guvern, că executivul își va asuma răspunderea pe două pachete de legi. Primul include prorogarea unor termene prevăzute în legile justiției, legea plafoanelor bugetare și abrogarea ordonanței 51, pentru a permite decontarea transportului elevilor. Va urma apoi asumarea răspunderii pe abrogarea unor prevederi din OUG 114, cunoscută și ca „ordonanța lăcomiei”.

„Prima este angajarea răspunderii pentru un proiect de lege care va cuprinde modificări în două domenii și care va cuprinde și Legea plafoanelor bugetare. Am reușit să fixăm ca obiectiv să adoptăm legea bugetului de stat până la finalul anului. Pentru a putea finaliza Legea bugetului de stat și de asemenea, pentru a putea înainta Parlamentului Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor de stat avem nevoie aprobarea Legii plafoanelor. Știți foarte bine că a existat o speță la CCR în care s-a spus foarte clar că Legea bugetului de stat nu poate fi dezbătută și aprobată fără să existe aprobată anterior legea plafoanelor”, a spus Ludovic Orban, la începutul ședinței de Guvern.

De asemenea, a precizat el, „prima angajare de răspundere va fi pentru prorogarea termenelor cuprinse în Legile Justiției privitoare la pensionarea anticipată a magistraților, privitoare la trecerea de la complete de 2 la complete de 3, și de asemenea, prorogarea termenului de intrare în vigoare a măririi vechimii necesare pentru intrarea în magistratură, de la doi la patru ani”, a spus Orban, precizând că aceste proiecte ar urma să fie abrogate anul viitor.

Dacă aceste măsuri ar intra în vigoare, justiția din România ar fi „aruncată în aer”, a avertizat premierul.

Orban vrea abrogarea „prevederilor catstrofale” din OUG114

Ludovic Orban a anunțat de asemenea că Guvernul își va asuma răspunderea pentru a abroga toate prevederile „catastrofale” din ordonanța de urgență 114. Premierul a precizat că această măsură nu va fi luată acum, nici în ședința de marți a Executivului, ci în perioada următoare.

„Tot conform discuțiilor pe care le-am avut, ne vom angaja răspunderea pentru abrogarea tuturor prevederilor catastrofale pentru economia românească, care au fost cuprinse în ordonanță de urgență 114. Am tras nădejde că putem în dezbaterea parlamentară, știți că ordonanța se află în dezbatere în Camera Deputaților. Vom putea să abrogăm toate acele prevederi care au provocat, după părerea mea, prejudicii inestimabile economiei românești, nu știu dacă vom putea face acest lucru, dimpotrivă din veștile pe care le primesc de la Parlament, din diferite comisii, se pare că unii chiar vor să înrăutățească prevederile din ordonanță de urgență 114”, a declarat Ludovic Orban.

Șeful Executivului a adăugat că în comisiile parlamentare sunt discuții să fie mărit plafonul pentru Fondul de Dezvoltare și Investiții la 15 miliarde.

„Ultima ispravă de care am auzit este aceea a măririi plafonului pentru fantomaticul Fond de Dezvoltare și Investiții la 15 miliarde. Este ceva de noapte minții, nu va puteți imagina. Deci, ca atare, suntem obligați, după opinia mea, dacă vrem într-adevăr să repunem cât de cât lucrurile în normalitate și să încetăm efectele prevederilor ordonanței de urgență 114 asupra economiei, va trebui și ne vom angaja răspunderea, cu siguranță, într-o ședința ulterioară. Nu în ședința de marți, ci în următoarea ședință de Guvern, astfel încât să declanșăm procedura de angajare a răspunderii și pentru abrogarea prevederile nocive din cadrul ordonanței de urgență 114”, a spus Orban.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri