HARTĂ: România, împărțită între caniculă și furtuni. ANM a emis patru coduri portocaliu și galben

Data actualizării: Data publicării:
canicula, caldura, disconfort termic
Meteorologii anunță caniculă. Foto: GettyImages

ANM a emis joi primul cod galben de caniculă din această vară. De asemenea, meteorologii au emis și trei avertizări, portocaliu și galben, de furtuni. A fost emisă și o prognoză meteo specială pentru București.

Codul galben de caniculă este valabil de joi, de la ora 10:30, până sâmbătă la ora 10:00.

În intervalul menţionat va fi caniculă în Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei şi în sudul și centrul Moldovei. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35…36 de grade şi izolat 37 de grade, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități, astfel că disconfortul termic va fi accentuat.

Indicele temperatură umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități, pe arii restrânse și în restul zonelor de câmpie și podiș. În sud-estul teritoriului vremea se va menţine caniculară și la finalul săptămânii.

cod-1-canicula
Prima avertizare de caniculă din această vară.

Totodată, meteorologii au emis alte trei avertizări de vreme instabilă.

Primul cod galben de furtuni intră în vigoare de astăzi de la ora 15:00, până vineri la ora 6:00. În Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania și în vestul Carpaților Meridionali, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp și pe arii restrânse 40...50 l/mp.

Codul portocaliu intră în vigoare de azi de la ora 18:00 și este valabil până a doua zi, la ora 6:00. 

Zonele afectate vor fi Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Caraș Severin și zona de munte a județelor Hunedoara, Alba, Cluj.

cod-portocaliu
Avertizarea meteo de tip cod portocaliu.

În județele Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Caraș Severin, precum și în zona de munte a județelor Hunedoara, Alba și Cluj vor fi intervale cu intensificări puternice ale vântului (rafale de 80...90 km/h), vijelii, frecvente descărcări electrice și grindină. Pe arii restrânse vor fi averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 35...60 l/mp.

Apoi, va urma un nou cod galben de vreme instabilă. Acesta este valabil între 3 iulie, ora 06:00 – 4 iulie, ora 10:00.

cod-galben-furtuni
Cod galben de vreme instabilă.

În intervalul menționat, în vestul, centrul, nordul țării și în zona de munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp și pe arii restrânse 40...60 l/mp.

Instabilitatea atmosferică se va menține accentuată și în următoarele zile îndeosebi în vestul, sud-vestul, centrul și nordul teritoriului.

ANM atenționează că, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, va actualiza aceste avertizări.

Prognoză meteo specială pentru București: vreme caniculară şi disconfort termic accentuat

Totodată, ANM a emis și o prognoză meteo pentru capitala țării, valabilă între 2 iulie, ora 10:30 - 3 iulie, ora 21:00.

Astfel, vremea va fi în continuare călduroasă, caniculară în orele amiezii, când disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și foarte probabil ușor va depăși pragul critic de 80 de unități.

Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat.

Temperatura maximă va fi de 35...36 de grade astăzi( joi, 02 iulie), iar vineri (03 iulie) se va situa în jurul valorii de 36 de grade. Temperatura minimă va fi de 18...20 de grade.

Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza zilnic prezentele informații meteorologice, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice.

(Redactor: George Costiță)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri