Hidroelectrica închide afacerea de vânzare de energie electrică din Serbia

Data publicării:
hidroelectrica

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România închide sucursala din Serbia, creată pentru tradingul de energie, pentru că statul român nu permite producătorilor exportul direct de energie electrică.

“Aprobarea dizolvării şi lichidării Hidroelectrica Trading doo din Republica Serbia” este una dintre deciziile supuse votului deciziei Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor companiei, care va avea loc data viitoare, potrivit e-nergia.ro

Surse din piaţa de energie ne-au explicat că decizia Hidroelectrica de menţine această firmă în Serbia nu se mai justifică, în condiţiile în care Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), nu permite producătorilor români de energie, deci nici Hidroelectrica să vândă energie la export în nume propriu.

România este exportator net de energie electrică, dar exporturile se fac doar prin firme de trading.

Hidroelectrica are deja un proces cu ANRE pe această temă, compania fiind amendată pentru că ar fi vândut direct energie electrică pe piaţa din Ungaria. În UE nu există interdicţia vreunui producător de a vinde, pe orice piaţă din blocul continental, energie prin propria sa firmă de furnizare/trading, dar România a impus producătorilor de energie de la noi obligaţia de pune la vânzare în România toată caantitatea de energie produsă.

Procesul se află de circa trei ani la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

România a exportat în primele şase luni din acest an 592 GWh de energie electrică pe liniile către Serbia, fiind exportator net pe această relaţie, în condiţiile în care importurile au fost de doar 161 GWh.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri