IGSU va cumpăra 22 de elicoptere pentru mai multe tipuri de intervenții

Data publicării:
smurd

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) va achiziţiona 22 de elicoptere şi cel puţin un simulator de zbor, destinate Inspectoratului General de Aviaţie (IGAv), potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului (OUG) adoptate în şedinţa de marţi. Aparatele de zbor vor fi achiziţionate din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM).

Potrivit OUG adoptate în şedinţa de marţi, IGSU a fost desemnat drept unitate de achiziţie centralizată, MAI urmând să suplimenteze dotarea IGAv cu 22 de elicoptere, dintre care 10 elicoptere uşoare, 12 medii sau grele şi cel puţin un simulator de zbor.

„Acestea vor îmbunătăţi substanţial capacitatea de răspuns şi de pregătire în cazul situaţiilor de urgenţă de amploare şi intensitate deosebită. De asemenea, amplasarea în teritoriu a resurselor ce vor fi achiziţionate va permite furnizarea unui răspuns rapid în situaţii de urgenţă pe întreg teritoriul naţional, dar şi acoperirea a două componente esenţiale a misiunilor de căutare-salvare, respectiv cele din mediul montan şi misiunile pe mare”, a transmis Ministerul de Interne.

Achiziţia se va face din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), din care MAI beneficiază de aproximativ 600 milioane  de euro. Din această sumă, au fost alocate aproximativ 170 de milioane de euro pentru achiziţia de elicoptere.

De asemenea, precizează reprezentanţii minsiterului, în perioada următoare IGSU va iniţia o licitaţie deschisă având ca scop încheierea unui acord cadru pentru satisfacerea necesităţilor ministerului, în valoare de aproximativ 418 milioane de euro şi care se va derula pe parcursul a patru ani.

În 20 aprilie, MAI a supus dezbaterii publice un ordin prin care IGSU devine unitate de achiziţii centralizată pentru cumpărarea de elicoptere şi simulatoare de zbor necesare pentru intervenţia în situaţii de urgenţă.

În prezent, IGAv dispune de 22 de aeronave (20 elicoptere şi 2 avioane) reprezentând un grad general de asigurare de 56% faţă de totalul prevăzut în Strategia dezvoltării aviaţiei MAI 2010-2020.

„Din totalul de 14 elicoptere uşoare aflate în dotare, 10 sunt destinate executării misiunilor aeromedicale, dar niciuna dintre aceste aeronave nu este echipată conform specificului misiunilor de căutare-salvare, respectiv misiunilor de salvare din medii montane, mediu maritim sau greu accesibile. Pe de altă parte, distribuţia teritorială a resurselor este actualmente stabilită preponderent pe principiul timpului de răspuns la urgenţe medicale şi nu permite o alocare rapidă a acestora în cazul acţiunilor de căutare-salvare, necesitând deseori adaptări ale echipării în funcţie de tipologia misiunilor care trebuie executate”, anunţă MAI.

Instituţia precizează că IGAv nu dispune de capabilităţile necesare executării tuturor misiunilor specifice gestionării situaţiilor de urgenţă, fiind nevoie de achiziţionarea unor elicoptere noi cu dotări moderne, care să poate fi folosite în misiunile de salvare.

„Desemnarea IGSU ca unitate de achiziţii centralizată pentru achiziţia de elicoptere şi simulatoare de zbor pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă este motivată de faptul că la acest moment singura posibilitate de finanţare a necesarului aeronautic a fost identificată ca fiind Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), în care IGSU este eligibil, independent sau împreună cu alte instituţii specializate care asigură funcţii de sprijin în gestionarea situaţiilor de urgenţă”, mai arată MAI.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri