Video Imagini alarmante cu poluarea din Capitală. Oamenii au comparat Bucureștiul cu Mumbaiul și s-au plâns de smog și mirosul toxic

Data actualizării: Data publicării:
poluare-smog-bucuresti (2)
Foto: Digi24

Reţelele independente de monitorizare a calităţii aerului au înregistrat depăşiri record ale poluării cu PM 2,5 şi PM 10, luni dimineaţă. Au fost înregistrate depăşiri cu 500-1.000% peste limitele maxim admise de poluare. Bucureștenii care au plecat luni dimineață spre locurile de muncă au sesizat smogul care a acoperit orașul și s-au plâns de mirosul greu, toxic. Mulți au filmat norul dens, cu miros greu, care a acoperit luni tot orașul.

Mai multe imagini au fost transmise de utilizatori www.digi24.ro și telespectatori Digi24. De asemenea, pe pagina de Facebook, mai mulți bucureșteni au trimis mesaje în care orașul a fost comparat cu Mumbai sau au spus cum au fost afectați de aerul încărcat cu toxine.

Astăzi am umblat prin oraș (cu masca pe față) și când am ajuns acasă și am suflat nasul, șervețelul era negru. Am întrebat mai multe persoane dacă au aceeași problemă și bineînțeles că așa a fost. Menționez că persoanele acestea locuiesc în raza municipiului București. Ce se întâmplă?”, este mesajul trimis de Beatrice Cioroiu.

 

VIDEO: Vlad Străvoiu

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a convocat o şedinţă de urgenţă cu reprezentanţii Gărzii de Mediu.

Costel Alexe a declarat într-o conferinţă de presă, că toate staţiile pe care le deţine Ministerul Mediului au înregistrat duminică noaptea depăşiri ale nivelului maxim admis de poluare. „Aseara, la toate staţiile pe care le deţine Ministerul Mediului au fost înregistrate depăşiri: la Lacul Morii, de opt ori”, a spus Alexe, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, poluarea a fost generată în principal de un incendiu izbucnit la Crevedia, dar şi de incendiul de la Gara de Nord.

Costel Alexe: Poluarea din București, un cumul de factori

Am avut acest episod de poluare ca urmare a unui cumul de factori. În primul rând, arderile necontrolate din Bucureşti şi judeţul Ilfov. Au fost sesizări la 112. Am avut în această dimineaţă discuţii cu cei de la ISU care, din informaţiile pe care le avem, în afară de incendiul semnalat la ora 12:00 noaptea la Gara de Nord şi a sesizărilor primite cu arderile de vegetaţie sau cauciucuri sau toate celelalte gunoaie, care au fost în cursul serii, am ajuns să avem condiții de calm atmosferic și cu viteze reduse ale vântului, de sub 7 km/h. Din acest motiv, am avut şi aceste valori ridicate. Aceste creşteri au început aseară în jurul orei 21:00, cu vârful în jurul ore 3:00 - 4:00 dimineaţă, scăzând către primele ore ale zilei. Deci, acum avem valori de intrare în normalitate privind calitatea aerului din Bucureşti. Evident, mai avem depăşiri pe PM10 şi ceilalţi factori poluanţi”, a adăugat ministrul.

El a mai spus că poluarea înregistrată în ultima perioadă în Capitală nu are drept cauză doar arderile necontrolate şi a precizat că există suspiciuni privind derularea unor activităţi industriale neconforme în Bucureşti şi judeţul Ilfov.

„Vreau să mai spun că n-ar trebui să creadă cineva că am avut acest episod de poluare doar din cauza arderilor necontrolate din jurul Bucureştiului. Avem şi noi suspiciuni de activităţi industriale care se desfăşoară judeţul Ilfov sau în Bucureşti mai ales noaptea, care dau în atmosferă cantităţi ridicate de poluanţi. În momentul de faţă, avem în cadrul judeţului Ilfov 46 de firme autorizate şi 69 în municipiul Bucureşti care au acest proces de ardere”, a menţionat Costel Alexe.

Costel Alexe a spus în cadrul unei conferinţe de presă că a solicitat demiterea conducerii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bucureşti (APM), în condiţiile în care agenţia are mari probleme de comunicare şi de management.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri