Video&Foto Imagini din satelit. Emisiile au scăzut extraordinar de mult după ce coronavirusul a închis industria chineză

Data publicării:
poluare china
Foto: Captură Youtube/ESA

Poluarea atmosferică cu dioxid de azot (NO2), un gaz emis de autovehicule, centrale electrice şi fabrici a scăzut cu 40% deasupra oraşelor din China în contextul restricţiilor temporare instituite pentru a opri epidemia de coronavirus, potrivit unei animaţii din satelit prezentate joi, informează Reuters, citat de Agerpres.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cel mai recent set de imagini publicate de Agenţia Spaţială Europeană oferă o panoramă a impactului asupra poluării din China după ce autorităţile le-au impus cetăţenilor să rămână în locuinţe şi au închis fabricile în ianuarie şi până când activitatea a fost reluată, în martie.

„Observăm în acest moment o reducere de circa 40% (la nivelurile de dioxid de azot) deasupra oraşelor chinezeşti, deşi acestea sunt doar nişte estimări brute întrucât condiţiile atmosferice au de asemenea un impact asupra emisiilor”, a declarat într-un comunicat Claus Zehner, administratorul misiunii satelitului Copernicus Sentinel-5P din cadrul ESA.

Reducerea iniţială, pusă în evidenţă în cadrul animaţiei, care cuprinde intervalul 20 decembrie 2019 - 16 martie 2020, coincide cu celebrările prilejuite de Anul Nou Chinezesc, când nivelul emisiilor scade de obicei, însă această scădere a durat mai mult după ce autorităţile au luat măsuri împotriva transmiterii virusului.

Potrivit agenţiei spaţiale, Serviciul de Monitorizare Atmosferică Copernicus a constatat totodată o reducere a nivelului de particule fine în suspensie - un factor important de poluare - în februarie 2020 în comparaţie cu ultimii trei ani. Studiile au arătat că particulele în suspensie au scăzut cu circa 20-30% în numeroase regiuni din China, a adăugat agenţia.

Citiţi şi: Beneficiarul neașteptat de pe urma pandemiei de coronavirus - planeta

Editor: A. D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri