Imaginile umilinței. Un bărbat în scaun cu rotile, obligat să se târască pentru a ajunge în casă

Data actualizării: Data publicării:
dizabilitati fara ajutor

Umilinţe peste umilinţe pentru persoanele cu dizabilități. Puţinele rampe construite nu pot fi de multe ori folosite de cei care au mai mare nevoie de ele. Exasperat, un orădean a postat pe o reţea de socializare un filmuleţ în care se târăşte pentru a putea intra în scara blocului în care locuieşte.

În imaginile care i-au scandalizat pe internauţi apare Nicolae Pîrvu, un bărbat de 57 de ani din Oradea, care se chinuie să coboare scările blocului, iar la final trage după el scaunul cu rotile. Lângă trepte se află o rampă, însă panta prea mare o face imposibil de folosit de către o persoană cu handicap.

„Problema cu ieșitul din bloc și întoarcerea în bloc a devenit foarte greoaie din cauza rampei care nu există de fapt, este o tentativă de rampă. Și atunci cobor de pe scaun, pe scări și mă târăsc sus-jos."

În urmă cu cinci ani, Nicolae Pîrvu a rămas imobilizat într-un scaun cu rotile. De atunci, și drumul până la cel mai apropriat magazin e o luptă. Vecinii îl văd cum se chiunuie în fiecare zi.

"- Are nevoie domnul de rampă?
- Da!
- De ce?
- Pentru că se chinuie pe scări și când nu are cine să îl ajute se duce cum se poate", spune un vecin.

„Îmi pare foarte rău pentru el, e vecinul nostru și îl vedem în fiecare zi cum se târăște pe aici pe scări. Primăria să-l ajute, să facă aici în față o rampă să se poată deplasa și el ca oamenii, nu să se târască pe scări."

Bărbatul a cerut sprijinul asociației de proprietari, care a înaintat o cerere administrației locale pentru construcția unei rampe. Procesul este însă lung și complicat, iar costurile trebuie suportate de asociaţie sau de beneficiar în cazul în care locatarii nu îşi dau acordul să contribuie financiar, cum s-a întâmplat şi acum.

„Răspunsul era că trebuie aprobări la cadastru, la proiectări în prima etapă, apoi urmează a doua etapă care din nou cuprindea o groază de aprobări și de cereri și dânșii mi-au dat mie plicul și mi-au zis descurcă-te. De atunci mă descurc cum pot, să nu deranjez pe nimeni", povestește Nicolae Pîrvu.

„Persoanelor cu dizabilități le este foarte greu să facă aceste lucrări, dar, din nefericire, nu beneficiază nici de un foarte mare sprijin financiar. Aceste lucrări trebuie făcute pe cheltuiala proprie a persoanei cu dizabilități chiar și în situația în care asociațiile de proprietari sunt de acord ca această lucrare să fie realizată. Există un ajutor care ar consta într-un credit fără dobândă, dar suma în sine este o provocare pentru persoanele cu dizabilități", a explicat Laurențiu Lazăr, președintele Fundației de Scleroză Multiplă Bihor.

Legea privind rampele de acces destinate persoanelor cu handicap prevede ca acestea să aibă o inclinție mică, pentru a nu pune în pericol persoanele care le folosesc. Dacă în cazul instituţiilor publice, acest act normativ este în mare respectat, nu acelaşi lucru este valabil în cazul scărilor de bloc. Legea nu prevede niciun fel de sancţiuni în acest caz.

„Există un normativ foare explicit, ordinul 189/2013, în care sunt exemplificate mai multe variante; fie că este vorba de o rampă de acces într-un spațiu cu o diferență de înălțime de 50 de cm, de peste 2 metri, există soluții tehnice standardizate, ilustrate în acest document. Problema nu este cum, ci modul de punere în practică a acestor soluții", este de părere președintele Fundației de Scleroză Multiplă Bihor.

„În tot orașul există astfel de rampe care nu respectă în totalitate standardele necesare pentru un acces cât mai facil. Fie sunt prea abrupte, fie sunt prea înguste", a remarcat Andrada Rește, reporter Digi24 Oradea

Conform Autorității Naționale pentru Persoane cu Dizabilităţi, în România există aproape 800.000 de persoane cu handicap. 20.000 dintre ele trăiesc în Bihor.

Reporter: Andrada Rește
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri