În această noapte trecem la ora de vară

Data actualizării: Data publicării:
Cuckoo Clock Museum Prepares For Summer Time Change
Gulliver/GettyImages

România trece în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora oficială de vară, astfel că ceasurile vor fi date înainte cu o oră. Ora 03:00 va deveni ora 04:00, iar 26 martie va fi cea mai scurtă zi din 2017.

Cuckoo Clock Museum Prepares For Summer Time Change
Gulliver/GettyImages

Din 26 martie până în 29 octombrie, perioada orei de vară, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore.

Trenurile de călători vor pleca din staţii după ora de iarnă până în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 03:00. După trecerea la ora de vară, trenurile vor pleca din staţii la orele programate. Trenurile de călători care vor fi în trafic la ora 03:00, care va deveni ora 04:00, vor avea întârzieri.

Trenurile spre Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina şi Bulgaria vor circula după orele trecute în mersul trenurilor, pentru că trecerea la ora de vară se face în aceeaşi zi şi în aceste state, menționează News.ro.

Medici: Cea mai grea zi va fi luni

Trecerea la ora de vară ne poate afecta, dar nu pe termen lung, în cazul tinerilor şi oamenilor sănătoşi. În schimb, persoanele care suferă de anxietate si depresie, precum şi vârstnicii ar putea simţi un disconfort crescut ca urmare a acestei modificări, au explicat, pentru News.ro, un psiholog clinician, un chirurg şi un specialist în somnologie.

„Cei mai mulţi dintre noi ne adaptăm repede ceasul biologic la această trecere şi o asimilăm cu o senzaţie pozitivă, respectiv cu venirea verii, mai mult soare, mai multă lumină... Totuşi,  cercetările spun că persoanele care suferă de anxietate şi depresie ar putea simţi un disconfort crescut ca urmare a acestei modificări”, spune dr. Cătălin Luca, psiholog clinician principal.

Trecerea la ora de vară afectează ritmul biologic zilnic, mai ales în cazul vârstnicilor,  explică şi chirurgul Gabriela Dascăl, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa.

„Organismul este o constantă şi este legat de foarte mulţi factori. Cu cât îl modifici mai puţin, este mai bine. Nu cred că poate dovedi un stat care sunt economiile făcute prin trecerea la ora de vară, dar pot spune că pentru organism nu este benefic, iar cu vârsta te adaptezi şi mai greu”, a declarat, pentru News.ro, chirurgul pediatru Gabriela Dascăl, membru în Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din România. Potrivit medicului, după trecerea la ora de vară durează un timp până când organismul se adaptează la noul program. „Cred că fiecare dintre noi resimţim acest lucru. Eu simt la personalul cu care lucrez. Simt la mine, medic, acest lucru”, mai spune Gabriela  Dascăl.

La rândul ei, Oana Deleanu, preşedintele Secţiunii de Somnologie din cadrul Societăţii Române de Pneumologie, precizează că modificarea programului de somn cu o oră în minus se recuperează într-o zi. „Orice modificare a programului de somn ne afectează pentru o perioadă. De exemplu, modificarea cu oră a programului de somn ne ia o zi de adaptare. Dacă modificarea este de şapte ore, de exemplu, când plecăm în SUA, ne ia cam o săptămână să ne adaptăm. Astfel, cea mai grea zi va fi luni pentru salariaţi, apoi se vor adapta. Sigur, vorbim de oameni sănătoşi şi cu program ordonat de somn”, a explicat medicul Deleanu.

În acest an, ora de vară se aplică din 26 martie până în noaptea de 28 spre 29 octombrie, când se va reveni la ora oficială de iarnă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri