Video În timp ce turiștii sunt revoltați de algele de pe plajă, specialiștii spun „că-i semn bun”: Arată că mediul din Marea Neagră e sănătos

Data actualizării: Data publicării:
Plaja din Costinești a fost invadată de alge.
Plaja din Costinești a fost invadată de alge. Foto: Captură Digi24

Jumătate din plaja de la Costinești a fost ocupată de alge. După mai multe zile în care au călcat și au înotat prin vegetația marină, turiștii s-au declarat revoltați de situație. Specialiștii spun însă că algele nu fac rău nimănui și demonstrează că mediul din Marea Neagră este sănătos.

"Marea Verde" așa poate fi supranumită cu ușurință Marea Neagră din cauza algelor care au ajuns la mal într-un număr considerabil.

Oamenii care vin la plajă fie nu intră în mare, fie pășesc printre mormanele verzi pentru a ajunge la apă.

- Ia uite ce-i pe mal de alge Nu se poate, eu nu intru. Am venit numai să fac pe însoțitoarea astăzi, numai să fac plajă.

- N-avem ce face, de aceea am venit la mare.
- Ocolim pe aici pe unde e drumul mai bun. Le evităm. Și încercăm să ne distrăm. Totusi concendiul e scurt.
- Cautăm o zonă în care sunt mai puține alge și intrăm în apă. Nu este cel mai frumos peisaj, dar ce să facem, trebuie să ne adaptam la situația aceasta.

Alții sunt ceva mai îngăduitori. 

- Algele sunt ca algele. Un pic de verdeață, dar e ok.
- Ne facem că nu le vedem.

Algele sunt un semn bun, spun biologii

Reprezentații Administrației Apele Române spun că ultimele două nopți nu au fost suficiente ca să strângă toate algele care au ajuns la mal în Costinești. O parte dintre ele au fost adunate de pe nisip, au fost strânse în grămezi, însă au rămas tot pe plajă.

Algele sunt însă un semn bun, spun specialiștii.

Adrian Bîlbă - biolog: Ele dacă trăiesc înseamnă că putem înota și noi liniștiți în aceste ape, sigure pentru îmbăiere. Sunt ape în care nu numai că se îmbăiază, ci și cresc aceste alge și cresc exploziv, ceea ce este foarte bine.

Sunt mai multe alge pe malul Mării Negre în ultima perioadă și din cauza lucrărilor de îndiguire. În apă s-a răspândit o cantitate mare de carbonat de calciu, care favorizează dezvoltarea plantelor marine.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri