Încă o localitate introdusă în carantină, imediat după apariția legii. Regulile de intrare și ieșire din localitate

Data actualizării: Data publicării:
ilustrație 3D coronavirus
Foto: Getty Images

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova a decis miercuri instituirea carantinei zonale în satul Gornet, comuna Gornet. În ultimele două săptămâni în comună au fost depistate 15 cazuri de COVID-19, potrivit Agerpres. Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader, consideră decizia un "abuz".

ACTUALIZARE Ordinul de carantinare a localității Gornet, județul Prahova, a fost publicat în Monitorul Oficial. Localitatea intră în carantină miercuri, 22 iulie, la ora 22.00,pentru o perioadă de 14 zile.

Documentul poate consultat aici: Ordinul-DSU-carantina-Gornet-Prahova


Măsura carantinei va fi instituită pentru 14 zile, cu posibilitatea de prelungire, în funcţie de evoluţia răspândirii comunitare a noului coronavirus SARS-CoV 2, potrivit datelor comunicate de Prefectura Prahova.

"Această hotărâre a fost adoptată (...) deoarece: în comuna Gornet există un trend crescător al cazurilor în ultimele 14 zile - au fost înregistrate 15 cazuri noi în perioada 08 -20.07.2020; rata de infectare depăşeşte nivelul de 3 cazuri /1.000 de locuitori; cazurile sunt înregistrate în comunitate (nu există comunităţi închise); ponderea populaţiei cu vârsta de 65 de ani şi peste este similară în comună cu cea din restul judeţului; personalul de specialitate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, care efectuează anchetele epidemiologice, este depăşit de numărul de cazuri noi zilnice", precizează sursa citată.

În comună îşi desfăşoară activitatea doi medici de familie, nevoile esenţiale pot fi asigurate prin existenţa la nivelul localităţii a mai multor magazine şi a unei farmacii, iar la nivelul localităţii există trei poliţişti locali şi cinci angajaţi la pază locală.

În acest context, vor fi luate măsuri pentru a asigura funcţionarea serviciilor de protecţie şi asistenţă socială, funcţionarea corespunzătoare a serviciilor de utilităţi publice, precum şi aprovizionarea cu alimente de bază pentru persoanele fără susţinători sau altă formă de ajutor şi care nu se pot deplasa de la locuinţă/gospodărie, de către autorităţile locale şi judeţene.

"Măsura carantinării nu este egală cu închiderea unei localităţi, ci vine în sprijinul cetăţenilor care nu sunt infectaţi şi asigură o mai bună gestionare a combaterii răspândirii bolilor. (...) Intrarea/ieşirea în/din satul Gornet, judeţul Prahova, este permisă doar prin căile deschise circulaţiei publice de pe drumurile europene, naţionale, judeţene şi comunale", se mai arată în comunicatul Prefecturii.

În acest moment, autorităţile locale aşteaptă emiterea Ordinului şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau al persoanei desemnate de acesta, pentru instituirea carantinei zonale.

Satul Gornet face parte din comuna Gornet, județul Prahova. Comuna are patru sate în componență și o populație totală de 3.000 de locuitori, potrivit recensamântului din 2011. 

Tot miercuri a fost instituită carantina în satul Cartojani, din comuna Roata de Jos, județul Giurgiu. În localitate au fost confirmate 30 de cazuri de infectare cu coronavirus, la o populatie de 3.000 de oameni. Sunt primele astfel de măsuri adoptate după apariția legii carantinei și izolării.  

Președintele CJ Prahova: E un abuz

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Bogdan Toader, care este şi vicepreşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), consideră un "abuz" decizia de impunere a carantinei zonale în satul Gornet, susţinând că rata de infectare luată în calcul pentru astfel de decizii este mult prea mică şi că în mod cert vor mai fi cazuri similare în judeţ.

"Sunt elemente abuzive luate în calcul pentru o asemenea decizie. Trei la mie este o cifră mult prea mică, iar perioada de două săptămâni care este monitorizată în acest sens este prea mare, pentru că, în acest timp, multe cazuri se pot negativa. De exemplu, la Gornet au fost 15 cazuri în două săptămâni, dar opt dintre cei infectaţi sunt deja negativi", a declarat Toader pentru Agerpres.

În acest context, luând în calcul cele două elemente de reper, Toader este de părere că în mod cert în Prahova vor mai fi localităţi carantinate, cu atât mai mult cu cât judeţul dispune de o capacitate mare de testare faţă de alte zone.

"Eu am votat clar împotriva instituirii carantinei. Nu e normal! Este un abuz", a afirmat vicepreşedintele CJSU.

Editor: B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri