Incendiu în Militari. Climatolog: Blocurile modifică și ele felul în care norul de poluant e dispersat

Data publicării:
deseuri care ard la depozitul din strada barsanesti din bucuresti
Un incendiu cu degajări puternice de fum a izbucnit sâmbătă, 5 iunie 2021, la un depozit de deșeuri situat pe strada Bârsănești din sectorul 6 al Capitalei Foto: Agerpres

Norul poluant degajat de incendiul care s-a produs sâmbătă la un depozit de deșeuri dintr-o zonă rezidențială a Bucureștiului riscă să rămână mai mult timp timp în atmosferă, pe de o parte din cauza condițiilor meteorologice, iar pe de altă parte pentru că blocurile pot să contribuie la păstrarea la înălțime joasă a poluanților, a explicat la Digi24 climatologul Roxana Bojariu.

Un incendiu puternic a izbucnit sâmbătă în Capitală, chiar de Ziua Mediului, la un depozit de deșeuri din cartierul Militari. Au ars deșeuri periculoase, precum tonere de imprimantă, și a existat risc de explozie din cauza buteliilor sub presiune din interior. Din cauza fumului și ca măsură de precauție, locuitorii din zonă au fost evacuați. Au fost degajări puternice de fum, iar primele teste făcute în urma incendiului au indicat depășiri în ceea ce privește cantitatea de monoxid de carbon. Nici meteorologii nu au vești prea bune: nu sunt prognozate ploi, vântul este slab, așa că norul poluant riscă să mai rămână în zonă.

„Pe lângă condițiile de vânt, există și alți factori care pot interveni în stabilitatea sau instabilitatea coloanei de aer astfel încât să se disperseze sau nu. De pildă, în timpul zilei, dacă este cer senin, există posibilitatea de a avea o dispersare relativ mai ușoară, pentru că soarele încălzește suprafața pământului și apoi aerul de lângă suprafața pământului are tendința să se urce la înălțimi mai mari și antrenează poluanții”, a explicat climatologul Roxana Bojariu.

„Problema mare este că un astfel de incendiu sau sursa de emisii este între blocuri”, atrage atenția climatologul. „Blocurile modifică și ele felul în care norul de poluant e dispersat, mai precis, blocurile pot să contribuie la păstrarea la înălțime joasă sau chiar să conducă la o traiectorie spre înălțimi mai joase, aproape de sol, a poluanților, or lucrul acesta este deosebit de grav, pentru că acolo trăiesc oameni. Deci problema mare este cum amplasezi aceste posibile surse de poluare”, a punctat Roxana Bojariu.

Ea spune că înainte de a da o autorizație trebuie făcute mai întâi studii care să arate dacă mediul de amplasare permite o dispersie bună. „Sunt factori climatici, factori de vreme, care pot să influențeze, dar și orașul, așa cum este el dezvoltat, poate să influențeze, din păcate, o dispersie proastă a poluanților”, a insistat climatologul.

Roxana Bojariu a fost întrebată și cât timp estimează că va dura până la dispersarea norului poluant din cartierul Miliari. „Gândiți-vă că și ploaia antrenează poluanții la sol și poluează solul, dar în ceea ce privește durata episodului de poluare, vestea bună este că incendiul a fost stins și vorbim de un incident izolat, deci sursa nu emite continuu și atunci, sperăm ca lucrurile să nu degenereze foarte mult. Mi-e greu să apreciez cât timp efectiv va dura îndepărtarea norului de poluant, dar în orice caz, faptul că incendiul a fost stins contează foarte mult, nu mai avem sursă de emisii și, pe de altă parte, condițiile ce urmează, norii în timpul nopții nu sunt un lucru rău, pentru că nu se mai formează acea inversiune. Inversiunile de obicei tind să țină poluanții aproape de suprafață”, a explicat climatologul Roxana Bojariu.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri