Începe Postul Crăciunului. Directorul ANPC: Verificați înainte să mâncați

Data actualizării: Data publicării:
alimente de post
Postul Crăciunului ține din 15 noiembrie până în 24 decembrie Foto: Guliver/GettyImages

Marți, 15 noimebrie, începe postul Crăciunului care va dura până pe 24 decembrie. Directorul ANPC, Paul Anghel, trage un semnal de alarmă și, într-o postare pe facebook vine cu recomandări și sfaturi pentru cei care în următoarele săptămâni vor căuta să cumpere numai anumite alimente. "Verificaţi cu atenţie eticheta produselor de post pe care le cumpăraţi!"


Cu o zi înainte de începerea postului Crăciunului directorul ANPC le transmite românilor să fie foarte atenți de unde se aprovizionează cu produse de post și să fie extrem de atenți la eticheta care le însoțoște.

"Pentru ca produsele pe care le cumpăraţi în perioada postului Crăciunului să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dvs., vă recomand să cumpăraţi produse alimentare de post numai din locuri amenajate şi autorizate, să solicitaţi şi să păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea\conformitatea sau siguranţa unui produs.(...) Verificaţi cu atenţie eticheta produselor de post pe care le cumpăraţi!", a scris Anghel pe facebook.

Produsele de post sunt produse alimentare constituite din ingrediente vegetale, texturat proteic de soia, mixuri pe baza de soia etc, iar consumatorii nu trebuie să cumpere produse ale căror etichete nu informează complet şi corect privind conţinutul, ingredientele sau calitatea produsului, avertizează directorul ANPC.

"Sfătuiesc consumatorii să citească atent eticheta produselor pentru a putea respecta Postul Crăciunului şi a evita astfel să fie induşi în eroare. (...) Vă recomand, în primul rând, ca înainte de cumpărare, să acordaţi o atenţie deosebită listei ingredientelor. În cazul în care aceasta conţine şi ingrediente de origine animală, respectiv lapte praf, zer praf, pudră de ouă, trebuie să ştiţi că aceste produse nu fac parte din grupa produselor de post. Pentru produsele tăiate, fracţionate sau porţionate de vânzător, solicitaţi să vedeţi eticheta produsului pentru a verifica compoziţia şi data durabilităţii minimale", a transmis directorul general al ANPC.

El avertizează şi asupra faptului că pe unele ambalaje există pe lângă lista cu ingrediente şi afirmaţia "poate conţine urme de ou, lapte...", ceea ce înseamnă că, în ciuda tuturor asigurărilor luate pe perioada producţiei, cele mai mici urme din ingredientele menţionate, câteodată, nu pot fi evitate.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri