Sari la conținut

Închisoare până la doi ani pentru parcagiii de ocazie. "Eu nu oblig oamenii să îmi dea"

Îi vezi la orice colţ de stradă, în zonele aglomerate. Îţi fac semn să parchezi şi îţi promit că o să aibă grijă de maşina ta. Dacă nu le dai suficienţi bani, stai cu inima cât un purice, temându-te că vei fi nevoit să-ţi revopseşti autoturismul. Parcagiii de ocazie fac zeci de lei în fiecare zi. Perfect ilegal. Legea care i-ar putea băga în închisoare de la 9 luni la doi ani a trecut astăzi de Senat. Dar nu îi impresionează.

La prima oră a dimineţii, Claudiu îşi ia în primire porţiunea de drum pe care va lucra astăzi. Are în dotare câteva borduri cu care blochează mai multe locuri de parcare. Când se vede filmat, încearcă să le ascundă.

Dacă vrei să parchezi pe unul dintre locurile lui Claudiu, trebuie să plăteşti pentru serviciile lui.

"Eu nu oblig oamenii să îmi dea, pe bune.", susţine el.

Teama, însă, funcţionează aproape de fiecare dată.

Şofer: „Dacă mă duc eu să parchez şi nu le plătesc mă trezesc cu maşina zgâriată, pentru că nu am plătit. De frică, prin centru vechi chiar am plătit."

Claudiu: „Noi avem grijă de ele aici. Pentru că aici se pot întâmpla infracţiuni, se pot întâmpla fel şi fel."

Exploatând această frică, parcagiii ajung să câştige lunar binişor peste salariul minim pe economie.

Pe o altă stradă Elena gesticulează mai ceva ca un agent de la rutieră în speranţa că şi bacşisul va fi mai consistent. Faptul că ar putea ajunge la închisoare nu o impresionează prea tare.

Elena: „Şi pentru ce, pentru că facem o parcare? Este mai grav când bagi mâna în buzunar!”

Are tot timpul la ea o lădiţă cu care blochează locurile libere.

Alina Gorghiu, senator PNL, iniţiatorul legii: „Eşti tot timpul în viaţa de zi cu zi contra cronometru... Şi atunci evident că faci acest compromis, te laşi constrâns de un om care îţi cere bani ca să te lase să parchezi într-un loc public."

După Senat, legea urmează să fie votată şi de Camera Deputaţilor, apoi va intra în vigoare.

Pe aceeași temă