Incident nemaiîntâlnit în Europa: 15.000 de zboruri au întârzieri

Data actualizării: Data publicării:
Travel Images
Foto: Gulliver/Getty Images

Serverul centrului pentru siguranţa traficului aerian s-a defectat, iar din cauza aceasta pasagerii din aproape 15.000 de avioane se aşteaptă la întârzieri serioase.

Travel Images
Foto: Gulliver/Getty Images

Diferenţa faţă de o zi obişnuită este că acum jumătate din curse sunt afectate de o defecţiune tehnică suferită de Eurocontrol, centrul care coordonează planurile de zbor pentru orice aeronavă care cere culoar de zbor peste continentul nostru. Datele de zbor pentru aproape 30.000 de avioane s-au pierdut din sistemul automat şi trebuie să fie introduse din nou, manual.

Singura problemă, spun specialiştii, este că operaţiunea durează mult şi din această cauză se aşteaptă la întârzieri mari ale curselor.

Este de aşteptat ca situaţia să revină la normal marţi după-amiază, iar Eurocontrol susţine că nu există riscuri privind siguranţa pasagerilor.

Planul de urgenţă în cazul unei defecţiuni a sistemului, făcut public pe site-ul organizaţiei, cere o reducere a capacităţii reţelei europene cu 10% şi crearea unor „intervale predeterminate de decolări” pentru aeroporturile importante, conform BBC.

„În acest caz, companiile aeriene se pot aştepta la întârzieri semnificative”, se arată în plan.

Mai multe aeroporturi au avertizat pasagerii că se pot aştepta la întârzieri, iar la aeroportul din Bruxelles au avut loc doar 10 decolări pe oră. De asemenea, aeroporturile din Amsterdam, Helsinki şi Dublin au avertizat pasagerii cu privire la întârzieri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri