Incidente la Cimitirul din Valea Uzului. Teodor Meleșcanu îi cere omologului din Ungaria să transmită un mesaj comunității maghiare

Data actualizării: Data publicării:
cimitir valea uzului
Cei care au pătruns joi în cimitirul Valea Uzului au lăsat drapelul românesc printre mormintele marcate cu tricolorul Ungariei
Din articol

Ministrul de externe, Teodor Meleșcanu, a vorbit joi la telefon cu omologul din Ungaria, Péter Szijjártó, și i-a cerut, în contextul incidentelor de la cimitirul militar internațional de la Valea Uzului, să transmită „un mesaj foarte clar comunității maghiare de a evita confruntările și escaladarea tensiunilor”, informează un comunicat al Ministerului de Externe de la București.

Teodor Meleșcanu a dat asigurări că sunt luate măsurile necesare pentru a evita escaladarea nedorită a situației, „fără a fi necesare intervenții externe neconstructive” în acest sens, se arată în comunicat.

În același timp, șeful diplomației române a subliniat „dreptul neîngrădit al fiecărui stat de a-și comemora eroii îngropați în acest cimitir”. 

Peste 1000 de maghiari au format, joi, un lanț uman în fața Cimitirului Eroilor din Valea Uzului, afirmând că astfel protestează paşnic faţă de ilegalităţile comise de primarul localităţii Dărmăneşti. Reprezentanţi ai unor organizaţii româneşti aflați în preajma Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a sărbători Ziua Eroilor au fost ţinuţi la depărtare de lanţul uman format de maghiari de un număr impresionant de forţe de ordine. Ulterior, mai mulți cetățeni români s-au îmbrâncit cu jandarmii, au rupt cordonul acestora și au pătruns în cimitir.

Liderul UDMR Kelemen Hunor a cerut premierului, după incidentele care au avut loc joi la Cimitirul Valea Uzului, demiterea ministrului de interne și a prefectului de Harghita.

Comunicatul MAE:

„Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut astăzi, joi, o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe și comerțului exterior al Ungariei, Péter Szijjártó.
În timpul convorbirii, cei doi miniștri au abordat situația de la cimitirul militar internațional din Valea Uzului.
Șeful diplomației române i-a adresat omologului ungar solicitarea de a transmite un mesaj foarte clar comunității maghiare de a evita confruntările și escaladarea tensiunilor. Ministrul Teodor Meleșcanu a evidențiat importanța identificării unor soluții practice care să fie acceptate de întreaga comunitate locală, români și maghiari deopotrivă și a subliniat dreptul neîngrădit al fiecărui stat de a-și comemora eroii îngropați în acest cimitir.
În același timp, ministrul Teodor Meleșcanu a dat asigurări că sunt luate măsurile necesare pentru a evita escaladarea nedorită a situației, fără a fi necesare intervenții externe neconstructive în acest sens”.

Citiți și:  Incidente la Cimitirul din Valea Uzului. Guvernul Ungariei a trimis o notă de protest către București

VIDEO. Momentul în care porțile cimitirului de la Valea Uzului au fost rupte

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri