Indignare la Constanța. Un investitor construiește un bloc peste vestigiile cetății antice Tomis

Data publicării:
santier-centru-istoric-constanta-vestigii-istorice
FOTO: Facebook/constanta.altfel

Zeci de constănțeni au făcut, vineri, un lanț uman în jurul unor vestigii antice din centrul orașului, în semn de protest față de construirea unui bloc cu patru etaje deasupra rămășițelor cetății Tomis. „Este Hora Unirii în jurul acestei gropi”, spune un protestatar.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Protestatarii constănțeni sunt nemulțumiți de faptul că viitoarea investiție în blocul cu patru etaje va fi realizată deasupra unor vestigii ale cetății antice Tomis, dar și pe una dintre ultimele bucăți de spațiu verde din centrul vechi al Constanței, conform Mediafax.

Astfel, zeci de persoane au înconjurat, vineri, șantierul unde urmează să fie construit blocul și au scandat „Nu cedăm”, „Groapa să o astupăm”.

„Este un protest cultural. Este hora unirii în jurul acestei gropi. Aseară se opriseră toate lucrările, dar am avut surpriza să văd că lucrările au continuat fără ca un arheolog să fie prezent la lucrări”, a declarat unul dintre protestatari.

Terenul pe care urmează să fie ridicată clădirea modernă a fost întregit prin lipirea mai multor parcele obținute în perioada 2011-2013, fie prin retrocedări, fie prin contracte de vânzare-cumpărare cu Primăria Constanța.

În anul 2016, arheologii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța au făcut o cercetare arheologică la fața locului și au descoperit mai multe vestigii. În urma acestei lucrări, arheologii au propus în raportul final ca o parte dintre acestea să fie conservate in situ, iar pe o bucată de teren au dispus descărcarea arheologică.

În final, investitorul a reușit să obțină toate avizele necesare de la Ministerul Culturii, Direcția Județeană pentru Cultură Constanța, iar consilierii locali au votat, în anul 2018, avizarea planului Urbanistic de Detaliu pentru această construcție.

La finalul anului 2019, investitorul a obținut și autorizația de construire, iar în urmă cu o săptămână a început să sape în șantier. Constănțenii s-au revoltat când excavatoarele au săpat fără supravegherea arheologilor și au început să protesteze împotriva investiției.

Investitorul se apără și spune că are toate avizele necesare pentru această construcţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri