Coșmarul oamenilor din 3 localităţi din Timiș. De o lună le este frică să mai deschidă geamurile caselor

Data actualizării: Data publicării:
miros

Oamenii din 3 localități din Timiș se plâng că de aproximativ o lună nu mai pot deschide geamurile caselor din cauza mirosului care vine de pe un teren pe care este depozitat îngrășământ animal. Responsabilă, spun locuitorii comunei Darova, este o firmă care se ocupă cu creșterea găinilor, care ar arunca la mai puțin de 3 km de cea mai apropiată localitate, gunoiul organic ce provine de la animale.

"Rezidurile de la ferma de găini de la Boldur le-au adus aici de circa 2 săptămâni și ei au spus că îl încorporează în sol, ceea ce nu au făcut, văd că au făcut o platformă de gunoi", spune un localnic.

Platforma de gunoi se află în câmp, între localitățile Darova și Sacoșu Turcesc, la o distanță de mai puțin de 3 km de primele case. Mirosul puternic străbate însă fără probleme distanța, mai ales în zilele călduroase, spun oamenii, când toate geamurile caselor stau ferecate.

"Afectează foarte mult, cel puțin ziua când e căldură, îți vine să mori, îți vine greață. Nu poți să lași un geam deschis", spune un alt localnic.

Autoritățile locale spun că au avut mai multe discuții cu reprezentanții firmei care a depozitat gunoiul organic, dar fără rezultat și susțin că se vor adresa autorităților de mediu cu atribuții de control.

"Nu știm ce măsuri să luăm și noi ei spun că e proprietatea lor și pot să facă ce vor. V-ați plâns la Mediu? La mediu n-am făcut sesizare, urma să facem că ei au spus că îl încorporează dar făcând depozit aici, o să ajungem să facem adresă și la mediu", a declarat Viorel Herciu, viceprimarul comunei Darova.

Crescătoria de găini se află în comuna Boldur, dar reprezentanții ei spun că nu încalcă nicio lege dacă depozitează acolo gunoiul organic.

"Toată lumea are în gură o prostie. Suntem în regulă, e un depozit temporar, de împrăștiere. Depozitul îl avem la Boldur, este depozit cum se cere. Un stoc de gunoi, care este din ferme. Autorizație nu se face pentru depozitul temporar, autorizație am avut pentru transportul din depozit până în depozitul temporar", a spus  Daniel Popescu, reprezentantul crescătoriei de găini.

Suprafața depozitului temporar de gunoi organic din Darova este de aproximativ 2 hectare.

reporter: Alexandra Marian/ operator: Dan Petcu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri