Inovația românească care ar putea combate infecțiile spitalicești

Data actualizării: Data publicării:
purificare aer

Infecțiile din spitale ar fi putea fi combătute mai uşor. Un cercetător din Timișoara a pantentat o instalație de purificare a aerului și a suprafețelor închise, mai ieftină decât ceea ce este acum pe piață, dar și automată. Deocamdată, invenția este la nivel de prototip, într-un laborator dar sunt șanse reale să se transforme într-un produs în serie.

Instalația de purificare a aerului este mobilă și ar putea fi utilizată atât într-o unitate medicală, cât și într-o școală sau oricare alt spaţiu public închis.

Ca element de noutate este simplitatea față de celelalte invenții de pe plan internațional. Din calcule a reieșit că în 10 minute aerul din încăperea respectivă este dezinfectat”, spune Pavel Ștefan, inventatorul instalației de purificare.

Spitalele sunt obligate să aibă montate instalaţi de purificare, iar prețul celor care se găsesc acum pe piață pornește de la 2.000 de lei. Prototipul ar face și economii în bugetele unităților medicale.

„Fiind automatizat elimină puțin factorul uman, care de multe ori este cel care perturbă protocolul și activitatea normală”, spune Virgil Musta, medic boli infecțioase.

Mai mulți investitori și-au exprimat interesul pentru a produce în serie instalația de purificare.

Sigur suntem în faza preliminară. Au început în ultimul timp să apară, să se manifeste dorința unora dintre ei mai ales pentru cele cu tentă medicală”, afirmă Liviu Ioan Cădariu-Brăiloiu, pro-rectorul Universităţii „Politehnica” Timişoara.

Invenția a fost finanțată de Institutul de Cercetări și Energii Regenerabile din Timișoara. Până la sfârșitul anului viitor vor fi finalizate și alte proiecte aflate acum în lucru.

Sunt în momentul de față în derulare iar finalizarea lor ar trebui să fie în 2017, moment în care o să avem și niște rezultate”, spune Viorel Ungureanu, directorul I.C.E.R.

Instalația de curățare a aerului și a suprafețelor închise de la Timișoara a fost premiată cu aur la saloane de invenții din țară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri