INSP: Au fost detectate 676 de cazuri de infectare cu variante noi de SARS-CoV-2 din aproape 1.200 secvențiate

Data actualizării: Data publicării:
virusul sars-cov-2 vazut la microscop
Reprezentare grafică a coronavirusului SARS-CoV2. Foto: Profimedia Images

Mai mult de jumătate din cazurile de infectare cu SARS-CoV2 secvențiate în România sunt cu variante noi ale coronavirusului, în special cu cea britanică, arată datele Institutului Naţional de Sănătate Publică. Până la data de 4 aprilie, au fost raportate la INSP - CNSCBT 1.178 de secvenţieri ale SARS-CoV-2 şi au fost confirmate 676 de cazuri cu variante ale virusului din categoria celo „care determină îngrijorare”, potrivit Agerpres.

Cele cinci laboratoare care au raportat aceste rezultate sunt Institutul „Cantacuzino”, Institutul „Matei Balş”, MedLife, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava şi Institutul de Virusologie „Ştefan S. Nicolau”, precizează INSP în informarea săptămânală privind cazurile de COVID-19 confirmate cu variante ale SARS-CoV-2.

Astfel, au fost confirmate 676 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, din care 670 cu varianta britanică (B.1.1.7), patru cazuri cu varianta sud-africană (B.1.351) şi două cu varianta braziliană (P.1).

„Cazul nou confirmat cu varianta sud-africană B.1.351 este o femeie în vârstă de 69 de ani, având judeţ de infectare Vâlcea. Nu a fost identificată nicio legătură epidemiologică. Unul din cazurile având judeţ de infectare Suceava a fost confirmat cu linia genetică B.1.1.7 la care a fost depistată mutaţia E484K. Mutaţia E484K nu reprezintă ea însăşi o nouă variantă, ci este o mutaţie care a fost identificată iniţial la varianta sud-africană (B.1.351), apoi braziliană B.1.1.28 (diferită de VOC B.1.351) şi, mai recent, la cea britanică (B.1.1.7). Mutaţia se află în proteina spike şi pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului şi, posibil, asupra eficacităţii vaccinale, în sensul scăderii acesteia”, precizează INSP.

Până la data de 4 aprilie 2021, rata de confirmare cu variante care determină îngrijorare a fost de 57,4%.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri