Interceptări în dosarul peștelui toxic: „Taie-l rondele și ține-l la murat, la marinat în oțet că nu o să mai miroasă”

Data publicării:
peste

Peşte periculos pentru consum a fost vândut în magazinele din România. Acesta era adus din ape unde pescuitul era interzis tocmai din cauza riscului pentru sănătatea oamenilor. O reţea formată din sute de persoane, români şi străini, care braconau din ape poluate industrial în ţări precum Spania, Franţa şi Italia au adus în ţara noastră peste 500 de tone de peşte - presupus a fi contaminat cu metale grele şi substanţe toxice.

De şase luni anchetatorii sunt pe fir: şi-au dat seama repede că reţeaua are ramificaţii în afara ţării, astfel că au cerut ajutor autorităţilor străine.

Teodor Niță, procuror: Pe interceptările telefonice sunau convorbiri de genul: bă, dar cam miroase. Spală-l și tu cu oțet. Atunci taie-l rondele și ține-l la murat, la marinat în oțet că nu o să mai miroasă și după care le livrau la firme, nu pot să dau nume, dar sunt firme extrem de mari de la care sunt sigur că și dvs v-ați provizionat în mod intens.

Peştele era adus, spun procurorii, din ape teritoriale din Franţa, Italia şi Spania care erau poluate industrial şi unde pescuitul era strict interzis.

Teodor Niță, procuror: Pur și simplu braconau, începând de la metoda cu plasa, cu baterii, cert este că sunt cantități acum la o estimare groso, modo nu cred că exagerez dacă spun că se depășesc 500 de tone.

Oamenii legii au reuşit să oprească la graniţă doar 30 de tone de peşte presupus contaminat cu metale grele şi subtanţe toxice. Dar, spun anchetatorii, în ultimele 6 luni, reţeaua ar fi introdus în ţară 500 de tone de peşte din surse improrii.

-Există posibilitatea ca si acum să fie piață?

Teodor Niță, procuror: Foarte probabil, depinde de data de provenineță și de persoana care l-a furnizat. E foarte probabil. Românii erau cei care organizaseră afacerea și aduceau otrava în farfuria conaționalilor lor. Pescarii de acolo nu sunt italieni sau spanioli, pentru că ăia nu se apropiau de spurcăciunile alea.

26 de percheziții au fost făcute în județul Constanța, dintre care 25 în localitatea Hârșova.

În paralel anchete sunt în curs în Italia, Spania, Franţa, Ungaria şi Portugalia, coordonate de Europol.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri