Video Inundații, după o rupere de nori în București. Cartierele cele mai afectate

Data publicării:
Inundații ca urmare a ploilor torențiale din Bucuresti, duminica, 19 iulie 2020
Inundații ca urmare a ploilor torențiale din Bucuresti, duminica, 19 iulie 2020. Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

A fost rupere de nori duminică seară în Capitală. A plouat atât de mult, într-un interval atât de scurt, încât un astfel de fenomen se întâlnește la câteva zeci de ani, potrivit Apa Nova. Mulți dintre cei care se plimbau prin oraș au fost luați pe nepregătite. După trei ore de ploaie intensă, canalizările au cedat și apele au năvălit pe străzi. 

Au fost afectate mai multe zone din Capitală din cauza inundațiilor produse în urma ploii torențiale din această seară. Capitala a fost sub avertizare de fenomene extreme imediate de tip cod galben, apoi cod portocaliu până la ora 21:20.

În zona Tineretului din sectorul 4, apa a depășit roțile mașinilor. Mai multe troleibuze au rămas blocate pentru că nu au mai putut înainta, iar șoferii care s-au aventurat să treacă prin apă și-au stricat autoturismele după ce apa a ajuns la motor.

Bucureștenii au surprins imagini cu un autobuz STB în zona Fundeni care înainta cu greu prin apa ce depășea un metru în anumite zone. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cât a plouat în București. Zonele cele mai afectate

Apa Nova anunță că în cursul serii de duminică, 19 iulie, s-au înregistrat fenomene intense de precipitații care au depășit cu mult valorile medii ale lunii iulie.

În 3 ore, cantitatea medie de precipitații înregistrată a fost de peste 35 l/mp, având intensități de până la 76 l/mp. Un astfel de fenomen extrem are o probabilitate de aparitie la câţiva zeci de ani, potrivit Apa Nova.

Zonele cele mai afectate au fost Theodor Pallady, Bvd 1 Decembrie, Tineretului, Drumul Taberei etc. 

Sistemul de canalizare este proiectat pentru preluarea unei cantități de cca. 20 l/mp în 2. Asta înseamnă că, pentru a prelua în sistem o cantitate de apă generată de precipitații cu o intensitate precum cea înregistrată, este necesară o perioadă de timp de cca. 4-5 ore, a explicat compania.

Apa Nova București susține că s-a mobilizat și a intervenit în zonele vizate încă din momentul primirii avertizărilor din partea ANM, care indicau apariția unor fenomene meteorologice imediate cod galben, anunțând cantități de 30 l/mp.

Până la ora transmiterii comunicatului (ora 23:00), se înregistrau deja 314 solicitări de intervenţie, din care 92 cu acumulări de apă.

Bucureștiul rămâne în continuare sub un cod galben de furtuni, valabil pentru mare parte din țară, și luni.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri