Sari la conținut

Investigație | Prețul carburanţilor, verificat de Consiliul Concurenței

Consiliul Concurenţei vrea să afle explicaţia creşterii preţurilor motorinei şi benzinei în România, spre deosebire de alte state din Uniunea Europeană. Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei, a explicat la emisiunea „În faţa ta” că derulează o investigaţie pe această temă. Conform datelor Eurostat, suntem cu 3% peste preţul mediu al UE la benzină şi cu 5% mai mult, la motorină.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: „Dacă acum doi ani eram sub media UE la preţul fără taxe, de 2 ani vedem că la benzină suntem un pic peste media UE. S-a dat vina pe taxa de stâlp. S-a scos și tot acolo suntem. O posibilă explicație poate fi bariera împotriva importurilor reprezentate de stocurile obligatorii minime, care cresc preţul importurilor. Noi importăm. Preţul e dat de importuri. Dacă e mai scump, o sa crească prețul pe piața internă.

Moderator: Va fi public un monitor al preţurilor?

Bogdan Chiriţoiu: Vrem să facem iarăsi, să permanentizăm acest exercițiu și să avem un instrument prin care oamenii să compare prețurile la benzinării. Pe marile lanțuri de benzinării le vom obliga să ne dea aceste date și le vom pune la dispoziția publicului.