Iohannis: Nicio țară UE nu își mută ambasada până nu se decide statutul Ierusalimului

Data actualizării: Data publicării:
iohannis arcul de triumf

Președintele Klaus Iohannis a vorbit din nou, luni, despre controversa privind mutarea ambasadei României la Ierusalim. Șeful statului a explicat ca decizia poate fi luată numai după ce oficialii israelieni și cei palestinieni ajung la un acord privind statutul orașului. 

Uniunea Europeană – și noi suntem în Uniunea Europeană – are o line foarte clară în această chestiune: nimeni din UE nu își mută ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim până nu se lămuresc părțile de acolo care este statutul Ierusalimului”, a explicat președintele.

Nu poate nimeni să vină din afară să spună statului Israel sau Autorității Palestiniene cum să-și împartă Ierusalim. Când se lămuresc lucrurile, nu mai există acest impediment și atunci, numai atunci se poate discuta concret mutarea ambasadei la Ierusalim”, a adăugat Klaus Iohannis.

Șeful statului a mai spus că a înțeles că Guvernul „a vrut, de fapt, să creeze o platformă de în jurul acestei teme”. „Nu este greșit, dar de acolo până la o mutare efectivă mai este cale lungă”, a insistat președintele.

„Știu că a existat argumentul cu SUA (care își vor muta ambasada, n.r.). Îmi amintesc de acel banc din vremea comunismului: Cum facm să fie mai bine în România. Declarăm război Statelor Unite. Nu putem să comparăm situația României cu situația SUA. Statele Unite sunt cea mai putere politica, economică și au o abordare care le aparține. Noi avem o abordare care, de mai bine de o jumătate de secol, caracterizează diplomația românească și noi am făcut acolo, în Orientul Mijlociu, o figură foarte bună”, a precizat președintele.

El a spus că România trebuie să respecte legislaţia internaţională şi tratatele din care este parte. 

"Noi suntem membri ONU, există numeroase rezoluţii ONU care spun foarte clar că nu se vor muta ambasade la Ierusalim până nu se înţeleg cele două părţi. De asemenea, Uniunea Europeană are o linie foarte clară în acestă chestiune - nimeni din Uniunea Europeană nu îşi mută ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim până când nu se lămuresc părţile care este statutul Ierusalimului. Nu poate nimeni să vină de afară să le spună. Este o chestiune care trebuie discutată între părţile implicate, iar când se lămuresc lucrurile şi nu mai există niciun impediment, numai atunci se poate discuta concret despre mutarea ambasadei la Ierusalim", a declarat Iohannis.

Preşedintele României nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu mutarea Ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, a anunţat, vineri, Administraţia Prezidenţială, subliniind că această decizie nu are la bază evaluări solide şi cuprinzătoare şi că "un astfel de demers nu se poate face decât în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecinţele şi implicaţiile politice externe ale acestuia".

Ministerul Afacerilor Externe precizează că a fost lansat un proces de analiză şi evaluare privind relocarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, care va include şi consultarea tuturor instituţiilor şi actorilor relevanţi, conform Constituţiei şi legilor în vigoare.

De asemenea, premierul Viorica Dăncilă spunea vineri că a avut o discuţie la telefon cu preşedintele Klaus Iohannis despre memorandumul privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, că şeful statului va fi consultat şi că documentul este clasificat de către MAE.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri