Iohannis: „România înregistrează progrese în privinţa protecţiei mediului. Direcția în care ne îndreptăm este corectă”

Data publicării:
Președintele României Klaus Iohannis susține o conferință de presă la Palatul Cotroceni din București pe 3 aprilie 2023.
Klaus Iohannis, președintele României. Foto: Profimedia Images

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că în România tot mai mulţi oameni sunt atenţi la utilizarea cât mai eficientă a resurselor energetice şi aleg să devină prosumatori, precizând că eforturile noastre trebuie să se concentreze în următoarea perioadă pe accentuarea ritmului acţiunii de protejare a mediului.

Iohannis a transmis, luni, un mesaj cu prilejul Zilei Mondiale a Mediului.

„Ziua Mondială a Mediului contribuie la creşterea gradului de conştientizare cu privire la multiplele provocări la adresa mediului înconjurător şi constituie un imbold menit să mobilizeze cetăţenii pentru a acţiona în vederea limitării schimbărilor climatice, a protejării biodiversităţii şi pentru a combate poluarea aerului, a solului şi a apei. Protejarea mediului este de o importanţă crucială pentru sănătate şi pentru calitatea vieţii noastre. Ziua Mondială a Mediului 2023 are ca temă principală limitarea poluării cu plastic. Estimările arată că aproximativ 20 de milioane de tone de plastic ajung anual în lacuri, râuri şi în mări din întreaga lume. Resursele de apă disponibile sunt deja supuse unei presiuni uriaşe, mai ales în contextul schimbărilor climatice care afectează regimul precipitaţiilor. Soluţiile pentru a limita poluarea cu plastic se bazează pe conştientizarea problemei, pe educaţie, pe utilizarea adecvată a resurselor naturale şi pe promovarea economiei circulare”, a afirmat Iohannis.

România colaborează cu alte state pentru identificarea celor mai bune mecanisme de reducere a poluării cu plastic

El a precizat că România colaborează cu alte state pentru identificarea celor mai bune mecanisme de reducere a poluării cu plastic.

„Prin implementarea măsurilor asociate economiei circulare, volumul de plastic care ajunge în oceane poate fi scăzut la nivel global cu peste 80% până în 2040. România colaborează cu alte state în vederea identificării celor mai bune mecanisme de reglementare, economice şi tehnologice pentru reducerea poluării cu plastic, inclusiv prin aderarea recentă la Coaliţia de Înaltă Ambiţie pentru a Stopa Poluarea cu Plastic. Introducerea Sistemului de Garanţie-Returnare pentru Ambalaje la nivelul ţării noastre începând cu 2023 va genera un comportament individual mai responsabil şi va susţine economia circulară a plasticului”, a afirmat preşedintele României.

Iohannis a precizat că România înregistrează progrese în privinţa protecţiei mediului.

„Am înregistrat deja şi o serie de progrese în ceea ce priveşte protecţia mediului. În România, tot mai mulţi oameni sunt atenţi la utilizarea cât mai eficientă a resurselor energetice şi aleg să devină prosumatori, adică simultan producători şi consumatori, de energie din surse regenerabile într-un sistem energetic naţional mai sărac în dioxid de carbon. Totodată, în ultimii ani, tot mai multe parteneriate între autorităţi locale, organizaţii neguvernamentale şi şcoli au în vedere tematici legate de mediu şi au condus la înfiinţarea de parcuri, la campanii de colectare selectivă a deşeurilor ori la monitorizarea constantă a calităţii mediului în multe comunităţi”, a mai transmis Klaus Iohannis.

Iohannis spune că direcția în care ne îndreptăm ca societate este cea corectă

El consideră că direcţia în care ne îndreptăm ca societate este cea corectă.

„Toate acestea indică faptul că direcţia în care ne îndreptăm ca societate este cea corectă, iar eforturile noastre trebuie să se concentreze în următoarea perioadă pe accentuarea ritmului acţiunii de protejare a mediului. Provocările la adresa calităţii mediului înconjurător reclamă tratarea lor cu celeritate de către instituţiile publice, mediul economic şi asociativ, precum şi de către cetăţeni. Împreună putem contribui eficient la limitarea poluării şi la asigurarea dezvoltării durabile pentru generaţiile prezente şi viitoare!”, a mai transmis Iohannis.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri