Turiști blocați pe munte. Echipele de salvatori, chemate degeaba

Data actualizării: Data publicării:
Varful Roman sursa Salvamont Valcea 3 030118

Mai multe echipe de jandarmi, salvamontişti, poliţişti şi localnici, precum şi două utilaje de deszăpezire intervin miercuri pentru a debloca 22 de turişti, între care și 9 copii, aflaţi pe vârful Roman. Ajunși la cabană, salvatorii au constatat că au fost chemați degeaba. 

ACTUALIZARE: Echipele de salvatori au ajuns la cei 22 de turişti blocaţi de viscol, pe munte, în judeţul Vîlcea, însă au costatat cu stupoare că aceştia nu aveau nicio urgenţă.

Mircea Lera, șef Salvamont Vâlcea: "Sunt acum pe coborâre. Între locul de parcare pe care îl folosește cabana respectivă și cabană există o sută și ceva de metri, 200 de metri de drum pe care eu cred că, cu un pic de efort fizic, cu câteva lopeți, se putea desface și acel drum, pe care  ei trebuia să-și care bagajele la mașini. Au dorit să ducă mașinile în fața cabanei, să le încarce cu bagajele și pentru asta au sunat la 112. Ne-am dus noi, jandarmeria, poliția din Horezu, s-au dus 2 utilaje, unul din Horezu, unul de la o societate comercială care are acolo o cabană și încă un utilaj, ne-am întâlnit cu el pe drum, ca să desfacă drumul. S-a desfăcut drumul între cabană și parcare, își duc acum mașinile în fața cabanei să încarce bagajele și pleacă. Nicio persoană nu avea probleme medicale, iar dacă era vorba de plecat, se puteau deplasa pe jos până la mașini, iar mașinile înspre Horezu aveau drumul deschis. Turiștii au zis: ce cautați aici? Pai ați sunat la 112, sunteți într-o zonă izolată. Da, dar nu avem nevoie de dvs, avem nevoie de un utilaj să ne desfacă drumul între parcare și cabană."

Turiștii care au petrecut Revelionul la o cabană au fost avertizați în cursul zilei de marți că urmează să ningă și să viscolească, dar au refuzat să părăsească cabana, potrivit primarului din Horezu, Nicolae Sărdărescu. Miercuri, când au dorit să plece cu mașinile, drumul a fost blocat.

Primarul din Horezu, Nicolae Sărdărescu, a declarat, că drumul către cabana unde sunt blocaţi turiştii este oficial închis, existând un panou de informare chiar la intrare.

„Li s a cerut sa coboare și n-au făcut-o... Grupul de turiști care au fost cazați la o cabană care se afla în cel mai îndepărtat punct de Horezu și greu accesibil au fost avertizați, în primul rând, prin plăcuțele avertizoare că drumul este închis. În al doilea rând, viceprimarul a fost sus și a anunțat toți turiștii că începe viscolul și e bine să coboare. Toți au coborât de la toate cabanele, numai la această cabană au refuzat. Azi când au sunat la 112, noi am vorbit și cu cei de la ISU, o să urce două utilaje să deszăpezească zona respectivă. Sunt la cabană, au mâncare, au căldură. Nu este nicio problemă,” a declarat Nicoale Sărdărescu.

Primarul a precizat că turiştii au fost ”semi-violenţi” cu cei care le-au atras atenţia să coboare în cursul zilei de marţi, întrucât vremea se va strica şi va ninge. 

„Ei au spus că este problema lor. Că ei au plătit și pentru aseară și vor pleca azi și că e problema lor. Toată lumea și cei de la cabana vecină, și proprietarul și cabanistul au plecat, au închis aseară. Ei au refuzat. Oamenii erau la distracție. Vreau să vă spun că au fost semi-violenți cu angajații primăriei. În sensul că ei au plătit, se distrează și să-i lăsăm în pace. Pentru că avem obligația ca a doua zi să mergem noi să-i luăm în cazul în care sunt probleme,” a adăugat primarul din Horezu.
Edilul a explicat că în zonă se intervine cu utilaje de deszăpezire, astfel încât drumul să fie curăţat, însă ultilajele vor ajunge la turişti în jurul orei 15.00. 

La rândul lor, reprezentanţii Jandarmeriei Române au anunţat că turiştii au solicitat prin apel 112 sprijinul jandarmilor montani şi al salvamontiştilor.

”Operaţiunea este în desfăşurare, jandarmii şi salvamontiştii, ajutaţi de vehicule speciale, au plecat deja în căutarea acestora”, transmite Jandarmeria Română pe pagina de Facebook. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri