Jean-Claude Juncker: Rămân scandalizat că România nu a aderat încă la Schengen

Data publicării:
Fostul preşedinte al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker și Klaus Iohannis
Fostul preşedinte al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker și Klaus Iohannis Foto: Profimedia Images

Fostul preşedinte al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a declarat, joi, că există aşteptări care nu au fost atinse de către cei care conduc Uniunea Europeană şi a criticat faptul că România nu a aderat încă la spaţiul Schengen.

"Există aşteptări care nu au fost atinse de către cei care conduc Uniunea Europeană. Eu rămân scandalizat de faptul că România încă nu a aderat la spaţiul Schengen. Eu am pledat pentru aderarea României la spaţiul Schengen încă din 2014 când am devenit preşedintele Comisiei şi nu am încetat să pledez cauza României. (...) România este parte a Uniunii, este stat membru", a spus Jean-Claude Juncker, la ceremonia în care i-a fost acordat titlul Doctor Honoris Causa de către Academia de Studii Economice, citat de Agerpres.

El a arătat că România se află într-o vecinătate dificilă.

"Vecinul dumneavoastră, Ucraina, a fost atacat împotriva tuturor regulilor dreptului internaţional de Federaţia Rusă şi sunteţi vecini imediaţi ai ţărilor balcanice de Vest care au vocaţia de a deveni membre ale Uniunii Europene. Când va veni acea zi Europa va deveni mai completă. Trebuie să vedem Europa evoluând către o mare deschidere şi solidaritate. (...) Eu sunt un mare susţinător al principiului subsidiarităţii. Trebuie să luăm deciziile cel mai aproape de cetăţeni. Nu aş vrea ca în spatele paravanului subsidiarităţii să dispară solidaritatea", a spus fostul preşedinte al Comisiei Europene.

Jean Claude-Juncker a afirmat că "Europa trebuie să rămână o operă de pace în interiorul ei şi în exterior".

"Pentru a funcţiona mai bine va trebui ca instanţele comunitare să respecte toate naţiunile", a mai spus fostul preşedinte al CE.

El a spus că România este "o ţară mare şi importantă" pe care o iubeşte.

"România este un bun exemplu de urmat de către ceilalţi pentru că este o ţară care a ştiut să-şi tragă din apartenenţa europeană toate beneficiile. Nu-mi place să se claseze ţările membre în categorii diferite. (...) România este în liga întâi. Va trebui ca ceilalţi să înţeleagă şi instituţiile europene să respecte România exact aşa cum respectă toate celelalte state membre. (...) Iubesc România. Nu se ştie niciodată de ce iubim pe cineva, este ceva iraţional, dar în cazul României este o dragoste care se bazează pe ceva vizibil - succesul acestei ţări", a spus Jean-Claude Juncker.

Ceremonia de acordare a titlului Doctor Honoris Causa fostului preşedinte al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker s-a desfăşurat în Aula Magna a Palatului ASE, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis. Evenimentul a avut loc în contextul manifestărilor organizate de Academia de Studii Economice cu prilejul împlinirii pe 6 aprilie a 110 ani de la înfiinţarea instituţiei de învăţământ superior.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri