Jocul Ursului, remarcat de presa internaţională

Data publicării:
jocul ursului

Euronews, publicaţia britanică The Telegraph şi agenţia de presă AFP au publicat, sâmbătă, un videoclip în care cete de colinători români joacă Ursul, în localitatea Comăneşti din judeţul Bacău, o tradiţie specifică acestei zone, unică în lume, prin care se celebrează Anul Nou.

obiceiul ursilor

În tradiţia rurală precreştină acest ritual alunga demonii, scriu jurnaliştii de la The Telegraph. Legenda spune că ursul aduce bunăstare, sănătate şi noroc dacă îţi calcă gospodăria, spun britanicii în film. 

Peste 520.000 de vizualizări a strâns filmul publicat de cotidianul britanic pe Facebook. Internauţii au distribuit filmul de peste 7.500 de ori şi aproape 500 au comentat tradiţia românească. 

Și agenția Associated Press a publicat un material despre ritualul ursului din România, iar materialul, ilustrat cu fotografii, a fost preluat de mai multe site-uri, între care cel al Fox News.

În ultima zi a anului 2016 a avut loc a XXI ediţie a Festivalului de Datini şi Obiceiuri Strămoşeşti din Comăneşti, judeţul Bacău. 

Un obicei arhaic care se petrece în Seara Anului Nou este Jocul Ursului, un joc popular cu măşti, cu caracter augural, format din urători deghizaţi. Masca-costum este lucrată din blana unui animal întreg şi este împodobită la cap cu doi canafi (ciucuri) de culoare roşie.

Jocul Ursului este aducător de fertilitate, iar sunetele fluierului, ale tobelor şi ale tălăngilor vor avea ca rezultat scoaterea căldurii din pământ şi astfel solul va fi mai productiv.

Citiți mai multe despre dansul Ursului:  VIDEO. Unic în lume. Ritualul urșilor, obicei moștenit de la geto-daci

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri