Josep Borrell propune noi sancțiuni împotriva Rusiei după criticile apărute în urma vizitei sale la Moscova

Data actualizării: Data publicării:
Josep borrel vorbeste de la o tribuna la comisia europeana
Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell. Foto: Getty Images

Șeful diplomației UE Josep Borrell a recomandat marți adoptarea de noi sancțiuni împotriva Kremlinului, după numeroasele critici privind vizita sa la Moscova și și-a anunțat intenția de a face propuneri în acest sens statelor membre, potrivit AFP, citată de Agerpres.

„Guvernul rus se află pe o cale autoritară şi este fără milă în cazul Navalnîi. Ar fi bine să prevedem sancţiuni. Îmi voi folosi dreptul de iniţiativă şi voi face propuneri care vor combina acţiuni pentru lupta împotriva dezinformării şi a atacurilor cibernetice”, a declarat el în faţa Parlamentului European reunit la Bruxelles.

Potrivit șefului diplomației UE, noile sancţiuni ar urma să fie evaluate în următoarele săptămâni în cadrul reuniunii miniștrilor de externe ai UE din 22 februarie și de asemenea, în cadrul unui summit din luna martie.

Borrell, aspru criticat în urma vizitei la Moscova

Apelul lui Borrell la sancțiuni împotriva Rusiei vine în urma unor critici dure ale zeci de europarlamentari care au semnat un draft de scrisoare adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, în care îi cer demisia șefului diplomației, după vizita sa de la Moscova.

În respectiva scrisoare, membrii Parlamentului European îl acuză pe Borell că nu a luat suficiente măsuri în ceea ce privește condamnarea opozantului rus, Alexei Navalnîi, că nu l-a vizitat pe acesta în închisoare, punctând, de asemenea, că nici nu a apărat interesele UE când ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a atacat uniunea Europeană.

Borell, care s-a întâlnit cu Lavrov pentru a discuta relațiile UE-Rusia după otrăvirea și arestarea criticului Kremlinului Alexei Navalnîi, a fost luat prin surprindere de expulzarea a trei diplomați europeni acuzați că au participat la demonstrațiile de susținere a lui Navalnîi, acțiuni despre care Borrell a aflat de pe rețelele sociale în timp ce se afla la întâlnirea cu Lavrov.

La rândul lor, Germania, Suedia şi Polonia au anunţat luni că vor expulza câte un diplomat rus în replică la deciziile anunţate vineri de Rusia.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri