EXCLUSIV. „Premierul dvs. a fost foarte agresiv”. Cum vede prestația Vioricăi Dăncilă în PE autoarea raportului despre Ungaria

Data actualizării: Data publicării:
sargentini

Europarlamentarul olandez Judith Sargentini este cea care l-a învins luna trecută pe Viktor Orban în Parlamentul European. Sargentini e autoarea raportului care a cerut, pentru prima dată, activarea articolului 7 în cazul Ungariei, din cauza derapajelor democratice ale guvernului Orban. Acum, eurodeputatul se uită la situaţia din România şi vede câteva asemănări îngrijorătoare cu iliberalii din vecini. Iată ce a declarat ea într-un interviu acordat în exclusivitate trimisului Digi24 la Strasbourg:

- Ce părere aveţi despre discursul susţinut de Viorica Dăncilă în Parlamentul European?

- Am comunicat? Mi se pare că da. A fost o atmosferă plăcută în sala de plen? Nu cred. Senzaţia mea e că discursul său a fost îndreptat mai degrabă către publicul intern din România decât către noi, membrii Parlamentului European. A fost un discurs destul de agresiv, cu scopul de a le arăta cetăţenilor români că nu te poţi juca cu premierul lor.

- Vedeţi asemănări între situaţia din ţara noastră şi ce am văzut în Ungaria şi Polonia? Dumneavoastră sunteţi autoarea raportului referitor la Ungaria privind Articolul 7...

- Sigur, sunt asemănări. În România, am văzut propuneri de modificări legislative care vizează independenţa justiţiei. Procurorii dumneavoastră ar fi tot mai mult subordonaţi politic. Am văzut asta şi în Ungaria, şi în Polonia. Nu-mi place, totuşi, să fac comparaţii facile. În Ungaria, de exemplu, sunt mai multe probleme în acest moment. Dar sunt îngrijorată. Nu foloseşti gaze lacrimogene împotriva unor protestatari care vor stat de drept şi luptă împotriva corupţiei.

- Ce credeţi că urmează acum? Spuneţi că sunteţi îngrijorată.

- Faptul că există această nevoie pentru o rezoluţie (privind situaţia din România, n.r.) şi chiar nevoia pentru dezbaterea de astăzi, precum şi cea de la începutul săptămânii chiar, când domnul comisar Timmermans a fost şi el foarte critic, nu sunt nicidecum o veste bună pentru Guvernul dumneavoastră. Dar insist să subliniez că nu e vorba despre dumneavoastră sau despre ţara dumneavoastră. Sper ca toate acestea să ajute Guvernul României să se gândească mai bine în ceea ce priveşte politicile pe care le propune şi să continue să aplice democraţia europeană, care presupune o presă independentă, lăsarea oamenilor să protesteze şi asigurarea unui mediu în care ONG-urile să prospere. Sper că se va schimba ceva.

- Credeţi că Viorica Dăncilă e deschisă dialogului sau e ceva fals?

- Ea a folosit cuvântul fals, în sensul de ştiri false. Eu nu aş folosi un asemenea cuvânt într-un Parlament. Ştiu că Comisia Europeană e foarte deschisă dialogului. Noi vrem să ajutăm Comisia în acest demers. Premierul dumneavoastră, însă, a fost foarte agresiv.

(Reporter: Anca Orheian, Operator: Maria Racovițan)

Citiți și: 

EXCLUSIV. Cea mai dură declarație la adresa Vioricăi Dăncilă în Parlamentul European

Eurodeputata care a adus în PE lista de întrebări pentru Dăncilă: Sunt motive de îngrijorare

Cine sunt politicienii străini care au apărat-o pe Dăncilă în PE

Cele patru mari minciuni pe care politicienii Puterii le-au spus la Strasbourg şi Bucureşti

Dragnea o felicită pe Viorica Dăncilă „pentru demnitatea cu care a apărat poziţia și imaginea României în PE"

Tăriceanu o felicită pe Dăncilă pentru prestația din PE. Ce spune despre declarațiile lui Timmermans

Carmen Dan, despre discursul lui Dăncilă în PE: A fost poziţia unui român adevărat

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri