18.000 de pacienți au fost trimiși de la institutul de stat la clinica dr. Lucan

Data actualizării: Data publicării:
transplant

Trimişi de medici la Institutul de Transplant de la Cluj-Napoca, dar trataţi la clinica profesorului Lucan. 18 mii de pacienţi au fost în ultimii 10 ani în această situaţie. Informaţia vine de la procurorii anti-mafia care îl acuză pe pionierul transplantului renal de la noi că s-a îmbogăţit folosind banii şi aparatura Institutului. După începerea anchetei, foştii subalterni de la stat ai lui Lucan prind curaj şi confirmă: bolnavii erau redirecţionaţi la privat unde plăteau tratamentul sau intervenţiile chirurgicale pe care aveau dreptul să le primească fără bani.

Mariana este din Oradea și se luptă cu problemele renale de mai bine de 17 ani. Povesteşte că pacienții Institutului de Urologie și Transplant Renal din Cluj erau deseori îndrumaţi spre clinica privată.

„Am fost cu trimitere la Institutul de Transplant. Nu numai pe mine, pe toți bolnavii ne trimiteau acolo, la clinică, ca să facem analize, nu știu care e procedura și de ce”, povestește Mariana.
- Dar ce vă spuneau? Nu sunt fonduri, nu era aparatură?
- Nu ne dădeau explicație! Ne spunea de unde să luăm taxiul și cum să ajungem, declară pacienta.

Ciprian a făcut dublu transplant de rinichi şi de pancreas în 2014. Îşi aminteşte cu lacrimi în ochi de tratamentul la care era supus în clinica medicului Mihai Lucan.

- Pe d-voastră v-au trimis vreodată să faceți analize la clinica privată?
- Da, bineînțeles. Deci venea o mașină, un Logan break. Era o infirmieră cu șoferul, mă duceau, făceam RMN acolo, mă aducea înapoi, a povestit Ciprian reporterului Digi24.

Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal a acumulat datorii de două milioane de lei, iar conturile au fost poprite.

„Așa cum se știe, Mihai Lucan a folosit aproape toate resursele umane cât și materiale ale Institului pentru clinica privată. Practic, s-a ajuns ca aproape toate intervențiile să se desfăcoare în clinica privată, deși aceastea puteau fi efectuate în Institut. (...) Evident că era datoria noastră să spunem ce s-a întâmplat în Institut. Tot personalul a fost chemat să dea o declarație, au fost reținute persoanele vizate, cele din conducere”, spune Silviu Moga, director interimar la Institutul de Transplant din Cluj-Napoca.

Emanuel Ungureanu a lucrat ca asistent social la institutul clujean. A denunţat ani la rând neregulile de acolo. Acum este vicepreședinte în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților şi nu este de acord cu cercetarea lui Mihai Lucan în libertate.

„Cum e posibil ca un judecător, după ce a luat decizia, indiferent de ea, e decizia lui.. dar nu a motivat după zece zile controlul judiciar?”, se întreabă Emanuel Ungureanu.

Tribunalul Bucureşti a decis ca Mihai Lucan să fie anchetat sub control judiciar pentru delapidare.

Citiți și: 

VIDEO. Medicul Lucan: E o țară căreia nu-i plac miturile!

De ce s-a clasat dosarul transplantului lui Arșinel

Ancheta în cazul Lucan. Povestea cutremurătoare a Adinei, fata căreia nu i-a mai venit rândul la transplant

Medicul Mihai Lucan, acuzat că făcea trafic de organe. Cum răspunde avocatul său

Detalii uluitoare din dosarul medicului Lucan. Cum își sabota colegii și cum a încercat să oprească ancheta

Medicul Mihai Lucan și fiul acestuia, cercetați sub control judiciar

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri