18 poliţişti de frontieră, inclusiv şeful vămii Moraviţa, şi opt suspecţi de contrabandă cu ţigări au fost reţinuţi

Data publicării:
vama-1

25 de poliţişti de frontieră au fost ridicaţi marți dimineață de procurori şi duşi la audieri. Anchetatorii spun că poliţiştii primeau sume de bani ca să sprijine reţelele de contrabandişti şi chiar îi ajutau pe urmăriţii international să iasă din ţară.

Poliţiştii de frontieră încălcau legea pentru orice "atenţie", de la 20 de lei până la 2.000 de euro, spun procurorii anti-mafia. Modul de operare era bine pus la punct şI totul se făcea cu acordul şefilor de tură şi chiar a şefului de la punctul de trecere, mai spun anchetatorii.

- De ce v-au adus? Aţi luat mită? Aţi făcut contrabandă?

- Nu, eu nu aveam atribuţii de control. Eram şeful punctului, nu am interacţionat absolut cu nimeni, nu ştiu, o să vedem.

S-au constatat de asemenea activitati de contrabandă cu produse de lux, care erau introduse în România fără plata taxelor vamale. Banii erau colectați de fiecare agent de poliție după care erau împărțiți cu șeful ierarhic superior. De câte ori existau cazuri în care mai mulți agenți de poliție nu căutau să cotizeze mai departe partea ce le revenea șefilor din punct, aceștia luau măsuri împotriva acestora”, declară Alex Florența, procuror-șef DIICOT Timiș.

Activitatea în vamă a fost complet blocată până la prânz.

În urmă cu şase ani, o altă mare anchetă viza Vama Moraviţa. Procurorii acuzau şpăgi de peste 80.000 euro şi un prejudiciu adus statului prin contrabandă de aproximativ 3,3 milioane euro. Poliţiştii de frontieră s-au schimbat, modul lor de operare de asemena, doar obiceiurile au rămas, după cum reiese din referatul procurorilor.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri