2018 ar putea schimba din temelii sistemul judiciar din România

Data actualizării: Data publicării:
tudorel toader_govro
Foto: Gov.ro

2018 ar putea schimba din temelii sistemul judiciar din România. După frământările care au marcat anul 2017, aproape toate legate de o modificare sau alta a regulilor după care se fac anchetele penale şi se judecă procesele, primele luni ale anului ar putea aduce decizii esenţiale.

Cea mai importantă e cea legată de forma finală a Legilor Justiţiei şi a legislaţiei în domeniul penal. Sunt, însă, şi modificări la vârful instituţiilor.

Prima schimbare în justiţie se face chiar la vârful sistemului. Membrii CSM se reunesc în şedinţă pe 5 ianuarie, când vor fi aleşi noul preşedinte şi noul vicepreşedinte. Magistraţii care l-au condus în 2017, judecătorul Mariana Ghena şi procurorul Cristian Ban, îşi fac bilanţul mandatului de un an.

Criticile fără precedent de la cel mai înalt nivel al magistraturii şi chiar protestele de stradă nu i-au convins pe parlamentari să renunţe la modificarea Legilor Justiţiei.

Magistraţii Curţii supreme au atacat la Curtea Constituţională schimbările. Aşa că, la finalul lunii ianuarie, cei nouă judecători de la CCR vor începe dezbaterile.

Posibilitatea declanşării procedurilor de revocare a conducerii DNA a dominat a doua parte a anului trecut.

Revocarea este prevăzută în lege şi urmează aceiaşi paşi ca şi procedura de numire. Ministrul Justiţiei iniţiază întregul mecanism, Consiliul Superior al Magistraturii dă un aviz consultativ. Decizia o ia însă preşedintele României.

Ministrul Justiţiei nu a mai chemat presa în 2017 pentru a anunţa ce decizie a luat. Rămâne de văzut dacă şi mai ales când Tudorel Toader, care şi-a delegat atribuţiile unui secretar de stat până la începutul săptămânii viitoare, va anunţa ce a decis în privinţa Laurei Codruţa Kovesi.

Daniel Horodniceanu conduce Direcţia de Investigare a Criminalităţii Organizate şi Terorismului din mai 2015. Preşedintele României îl poate numi în aceeaşi funcţie pentru încă un mandat de trei ani, însă numai în ipoteza în care primeşte o astfel de propunere din partea ministrului Justiţiei.

Reînvestirea procurorului-şef anti-mafia depinde, aşadar, de Tudorel Toader, în contextul în care Daniel Horodniceanu a criticat, şi el, schimbările legislative susţinute de actualul ministru al Justiţiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri