26 de deponenţi CEC aşteaptă de un an şi jumătate să fie despăgubiţi de Administraţia Financiară Vaslui cu 700.000 de lei

Data publicării:
vaslui

Au câştigat în instanţă, dar nu li s-a făcut dreptate. 26 de vasluieni care s-au judecat pentru a-şi recupera economiile depuse la CEC înainte de 1989 au obţinut un verdict favorabil în lupta cu autorităţile. Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vaslui este acum datoare cu 700.000 de lei. Reprezentanţii instituţiei susţin însă că nu au cum să acopere această sumă, aşa că clădirea în care funcţionează instituţia a fost pusă sub sechestru.

Cei 26 de deponenţi CEC au dat statul român în judecată în 2010. După un an şi jumătate, instanţa le-a dat dreptate, iar oamenii ar fi trebuit să primească despăgubiri în valoare totală de 700.000 de lei.

În loc să pună în executare un titlu executoriu, reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice, atât din Bucureşti, cât şi cei din teritoriu, au găsit de cuviinţă, considerându-se Mesia pe pământ, să ne hărţuiască prin instanţă, introducând cereri după cereri, neîntemeiate”, a declarat pentru Digi24 unul dintre păgubiţi, Ioan Aionoaie.

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vaslui a contestat de 15 ori acţiunea în instanţă, iar acum susţine că nu are de unde să le dea atâţia bani, cu atât mai puţin din taxele şi impozitele plătite de contribuabili, după cum declară Ion Pavăl, director adjunct al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Vaslui:

Sumele încasate, reprezentând impozite, taxe, contribuţii nu sunt executabile. Deci noi nu putem să mergem în Trezorerie să luăm această sumă de bani şi să vărsăm aceşti bani în contul executorului judecătoresc, urmând ca executorul să împartă această sumă către cele 26 de persoane. În nici un caz nu am făcut şi nici nu vom face acest lucru.

Disperaţi, oamenii au trimis adrese către Ministerul de Finanţe, dar şi către premierul Victor Ponta. Deşi toţi le-au dat dreptate, banii tot nu i-au încasat. „Noi ne-am implicat cât s-a putut de mult în această situaţie, pentru a ieşi din acest impas şi aşteptăm de la Bucureşti să pună la dispoziţie aceşti bani”, mai spune Ion Pavăl.

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vaslui are termen până pe 12 septembrie să le plătească păgubiţilor cei 700.000 de lei, plus cheltuielile de judecată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri