Sari la conținut

40 de parlamentari au dosare penale. Câți dintre ei mai au imunitate

Din 572 de senatori şi deputaţi, 40 au dosare penale. Pentru jumătate dintre ei, procurorii au cerut ridicarea imunităţii parlamentare.

Până la începutul acestei săptămâni, anchetatorii primiseră doar patru răspunsuri pozitive, iar trei dintre cei vizaţi au ajuns după gratii. În ultimele două zile, însă, cinci parlamentari au rămas fără protecţie în faţa Justiţiei. În schimb, nouă deputaţi şi senatori au scăpat, pentru moment, de anchetă, cu ajutorul colegilor.

Vot decisiv în Parlament. Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu rămân FĂRĂ IMUNITATE

Există însă şi doi parlamentari care şi-au dat demisia pentru a putea fi cercetaţi: Iosif Secăşan şi Viorel Hrebenciuc. Alţi 20 de aleşi au probleme cu justiţia, însă, deocamdată, procurorii nu au înaintat nicio cerere legislativului.

Agenţia Naţională de Integritate a stabilit că 32 de parlamentari sunt incompatibili, dar 29 dintre ei îşi continuă nestingheriţi mandatul. Doar doi au fost daţi afară de colegii lor, iar unul, Akos Mora, a plecat de bună voie, înainte de a-i fi revocat mandatul.

O altă categorie este cea a senatorilor şi deputaţilor aflaţi în conflict de interese. Sunt opt în actuala legislatură. Ei nu-şi pot pierde mandatul, însă legea prevede că pot rămâne fără o parte din indemnizație. Astfel, în Parlament sunt 40 de parlamentari penali, 32 de incompatibili şi 8 în conflict de interese. În total 76, pentru că patru dintre ei sunt atât anchetaţi în dosare penale, cât şi incompatibili.