63.000 de hectare de pădure din Bihor sunt revendicate de moştenitorii unui petrolist, proprietarul din 1920

Data publicării:
paduri-3

Judeţul Bihor riscă să piardă o treime din păduri. 63.000 de hectare au fost revendicate de moştenitorii unui petrolist care ar fi cumpărat terenul în urmă cu 90 de ani. Între timp însă, pădurea a fost cumpărată de localnici.

Procesul, care a început în 2010, a fost intentat de o casă de avocatură din Alba Iulia care susţine că îi reprezintă pe moştenitorii de drept ai terenurilor.

Pădurile ar fi fost cumpărate în 1922 de un petrolist pe nume Alexandru Mateescu, de la un latifundiar maghiar. Întors din război, petrolistul ar fi lăsat prin testament întreaga avere unei familii care l-a ajutat, deoarece el nu a avut urmaşi. Totuşi, el a pierdut pământul la aşa-zisa reformă agrară a comuniştilor din 1945. Avocaţii moştenitorilor lui Alexandru Mateescu spun că e vorba de 63.000 de hectare.

Între timp însă, pădurea a fost cumpărată de localnici, spun primarii localităţilor vizate de retrocedare. Aceştia sunt revoltaţi de situaţie şi se luptă pentru a aduce probe care să dovedească faptul că hectarele de pădure aparţin acum localnicilor.

Problema este că cele patru comune în zona cărora se află suprafeţele cerute nu au împreună mai mult de 27.000 de hectare, cu tot cu locuinţele oamenilor. Autorităţile spun că ar fi vorba doar de 6000 de hectare, însă o virgulă pusă greşit a generat această neînţelegere.

Până acum, primăria din Auşeu a retrocedat castelul în care a stat Aexandru Mateescu, primăria din Vadul Crişului a recunoscut dreptul de proprietate pentru 988 de hectare de pădure, iar cea din Şuncuiuş pentru 433. Autorităţile dispută restul de pământ cu casa de avocatură în instanţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri