Sari la conținut

A murit Corneliu Turianu

Corneliu Turianu, fost preşedinte al Tribunalului Bucureşti, care s-a împotrivit ca Ion Iliescu să candideze în 1994, fost senator şi fost secretar al Colegiului CNSAS, a murit la Spitalul Elias, la vârsta de 76 de ani.

corneliu turianu

Corneliu Turianu a decedat luni, în urma unui stop cardio-respirator, potrivit news.ro

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii arată, marţi, că toţi cei care am avut privilegiul de a lucra cu Corneliu Turianu, fost secretar al Colegiului, figură marcantă a lumii juridice româneşti, senator, judecător şi profesor universitar, îl vor purta în amintire ca model de om şi de profesionalism.

Corneliu Turianu s-a născut pe 20 august 1940, în Negreni, judeţul Olt. Cea mai mare parte a activităţii profesionale a dedicat-o magistraturii, fiind preşedinte al Tribunalului Bucureşti şi judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În 1994, când a fost judecător şi preşedintele Tribunalului Bucureşti, Corneliu Turianu a emis o hotărâre prin care i se interzicea lui Ion Iliescu să mai candideze pentru funcţia de preşedinte deoarece avusese deja două mandate. Hotărârea lui Turianu din 1994 a fost prima decizie luată de un magistrat împotriva unui preşedinte în exerciţiu. Cu toate acestea, lui Ion Iliescu i s-a permis să candideze. La scurt timp, Turianu a fost demis din funcţa de preşedinte al Tribunalului Bucureşti. 

Pe aceeași temă