Acuzații DNA. Veronica Cîrstoiu, mită-record în magistratură: un milion de euro

Data publicării:
euro mediafax-2

Potrivit procurorilor DNA, Veronica Cîrstoiu ar fi primit milion de euro, în schimbul unor sentinţe blânde în mai multe dosare, dar şi pentru a pune o vorbă pentru unii inculpaţi, la colegii săi. Judecătoarea a fost arestată preventiv ieri, la propunerea DNA.

Ea conduce deocamdată în topul corupţiei din instanţe, dar e urmată de alte câteva colege. Două dintre ele, de la Tribunalul Bucureşti, au fost arestate în primăvară, acuzate că ar fi strâns sute de mii de euro din mită. Iar lista continuă.

Un milion de euro reprezintă cea mai mare sumă care ar fi fost oferită drept mită unui magistrat şi descoperită de procurorii anticorupţie. Aceşti bani ar fi ajuns la judecătoarea Veronica Cârstoiu, în schimbul unor sentinţe favorabile unor inculpaţi. Iar schema ar fi durat până în momentul când procurorii au strâns destule probe ca să ceară arestarea judecătoarei şi a fiului acesteia.

Anul trecut, judecătoarea a mai fost cercetată în legătură cu o sentinţă care i-a anulat omului de afaceri Dinel Staicu o pedeapsă de şapte ani de închisoare. Atunci a scăpat de urmărirea penală.

Numele lui Dinel Staicu o leagă pe judecătoarea de la Curtea de Apel şi de un alt caz de corupţie în rândul magistraţilor. Unul în care sume mult mai mici de un milion de euro ar fi ajuns ilegal la judecătoarele Viorica Dinu şi Antonela Costache, de la Tribunalul Bucureşti. Apropiaţii aceluiaşi Dinel Staicu ar fi plătit 150.000 de euro pentru libertatea acestuia. Judecătoarele în cauză au ajuns în arest.

Anchetatorii bănuiau încă de atunci că judecătoarele de la Tribunalul București aveau legături şi la Curtea de Apel Bucureşti, chiar la magistratul Veronica Cîrstoiu.

Șpăgi dovedite în instanță

Un alt caz, de data aceasta închis printr-o condamnare definitivă, este cel al fostului judecător de la curtea supremă, Florin Costiniu. Preşedinte al Secţiei Civile la momentul demarării cercetărilor, magistratul a fost condamnat pentru că a acceptat să intervină la colegi de-ai săi contra unei sume de 200.000 de euro. 

Acceaşi sumă a fost încasată şi de o altă judecătoare de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Maria David a primit patru ani de închisoare cu executare, după ce a cerut 200.000 de euro de la un om de afaceri, în schimbul promisiunii că va interveni pentru soluţii favorabile în mai multe procese.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri