Adina Florea, aviz negativ din partea CSM pentru șefia DNA. Declarațiile controversate din timpul interviului

Data actualizării: Data publicării:
Adina Florea la interviul de la CSM.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Adina Florea, propunerea lui Tudorel Toader pentru conducerea DNA, a primit aviz negativ, luni, din partea procurorilor CSM. Ea a primit acest „verdict” după ce a susţinut interviul în urma căruia Consiliul urma să dea un aviz consultativ referitor la numirea ei în funcție.

20180927114613_OGN_9304-01adina florea inquam photos octav ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

ACTUALIZARE.  Un singur vot favorabil a primit Adina Florea din partea CSM, cel mai probabil din partea lui Tudorel Toader, cel care a propus-o.

Avizul CSM este consultativ, iar ministrul justiției a anunțat deja că nu va ține cont de el și că va înainta oricum propunerea sa pentru șefia DNA președintelui Klaus Iohannis.

„În şedinţa din data de 8 octombrie 2018, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu majoritate, a avizat negativ propunerea ministrului justiţiei de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a doamnei Adina Florea, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa. Hotărârea Secţiei pentru procurori va fi motivată şi transmisă Ministerului Justiţiei”, a transmis CSM.

Adina Florea a fost audiată luni mai bine de trei ore în Secţia pentru procurori a CSM.

Citiți și:  Adina Florea a criticat activitatea Laurei Coduța Kovesi, în timpul audierii pentru șefia DNA. Reacția vicepreședintelui CSM

Adina Florea: Aş prefera să nu mă hazardez cu privire la legile Justiţiei

Procurorul Adina Florea, propusă la funcţia de şef al DNA, nu a dorit să îşi exprime, luni, opinia cu privire la modificarea legilor Justiţiei, precizând că va "aştepta" aceste modificări, transmite Agerpres.

"Din punctul meu de vedere, ca procuror, aceste comentarii ar fi hazardate. Eu aş prefera să nu mă hazardez şi să nu fac astfel de comentarii cu privire la legile Justiţiei. Cred că rolul procurorului este de a aplica legea şi nu neapărat de a comenta legea, şi prin urmare voi aştepta (...) aceste modificări ale legilor Justiţiei şi, în măsura în care aceste modificări nu vor aduce beneficii pentru corpul procurorilor, cu certitudine vor exista pârghiile legale pentru ca aceste neajunsuri să fie puse în acord cu legea", a declarat Adina Florea, răspunzând unei întrebări adresate de vicepreşedintele CSM Codruţ Olaru.

De altfel, el i-a pus mai multe întrebări procurorului Adina Florea. "V-aş ruga să faceţi o evaluare succintă a plusurilor şi minusurilor, fără să intrăm în detalii, ale legilor Justiţiei, în ansamblul lor, (...) cu o particularitate: cum vedeţi necesitatea, funcţionarea, perspectiva viitoarei Secţii de combatere a infracţiunilor în justiţie, cu atât mai mult cu cât în cazul DNA există un astfel de serviciu, care până într-un punct cred că are o competenţă similară", a spus Olaru, citat de Agerpres.

Adina Florea a arătat că, din punctul său de vedere, această secţie care se va organiza în cadrul PÎCCJ este un plus, deoarece în felul acesta se va asigura posibilitatea realizării unei activităţi de urmărire penală de calitate, o activitate de urmărire penală riguroasă, care să respecte legalitatea şi imparţialitatea.

"Aş putea să vă dau exemple din practică - magistraţi care au fost achitaţi de către Direcţia Naţională Anticorupţie au fost audiaţi de către ofiţeri de poliţie judiciară. Nu pun la îndoială sau nu minimalizez activitatea ofiţerilor sau agenţilor de poliţie judiciară, dar consider că este necesar şi este mult mai important ca un magistrat, în audierea la care este supus, să fie audiat tot de către un magistrat", a arătat Florea.

Ea a precizat că nu a semnat petiţia iniţiată de mai mulţi procurori ca răspuns la propunerea de modificare a legilor Justiţiei deoarece a fost una electronică, dar "cei care au semnat-o nu înseamnă că au făcut neapărat o greşeală".

Abuzul în serviciu şi protocoalele SRI

Obiectul de activitate al Direcţiei Naţionale Anticorupţie nu este cercetarea infracţiunilor de abuz în serviciu, ci de a investiga infracţiuni de corupţie la nivel înalt şi mediu, a afirmat luni Adina Florea, propusă de ministrul justiţiei pentru a ocupa funcţia de procuror-şef al DNA.

Adina Florea: Obiectul de activitate al DNA nu e cercetarea abuzului în serviciu, ci investigarea infracţiunilor de corupţie la nivel înalt

Pe de altă parte, Adina Florea a declarat, în timpul audierilor la Consiliul Superior al Magistraturii, că nu a cunoscut conţinutul protocoalelor până în momentul în care acestea au fost făcute publice.

„În toată activitatea desfăşurată nu am lucrat cu aceste protocoale. De fapt, nu le-am cunoscut, şi am declarat în mod constant acest lucru, decât în momentul în care ele au devenit publice. După părerea mea, aceste protocoale adaugă la lege. (...) După părerea mea, aceste protocoale au creat un alt cadru, altul decât acela procesual, în baza căruia să se poată lucra în acele echipe mixte operative, care sunt prevăzute de protocoale şi care, din punctul meu de vedere, exced cadrului procesual legal”, a afirmat Adina Florea, care a răspuns unei întrebări venite din partea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

Totodată, Florea a subliniat că, în cazul în care va deveni procuror şef al DNA, va pune la dispoziţia unei eventuale comisii de anchetă toate documentele necesare aflării adevărului judiciar.

„Prin urmare, atitudinea adoptată şi pe care aş adopta-o ar fi aceea de a pune la dispoziţia comisiei care ar efectua verificarea cu privire la aceste protocoale a tuturor materialelor şi documentelor care să contribuie la aflarea adevărului judiciar”, a adăugat Adina Florea.

Lazăr și Toader, noi contre în CSM

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi procurorul general al României, Augustin Lazăr, au fost nu doar pe poziţii diferite luni, la CSM, la audierea Adinei Florea, ci chiar într-o dispută continuă. S-a întâmplat să aibă divergențe și data trecută, la prima apariție a celei propuse ca șefă a DNA în fața procurorilor din CSM, dar acum replicile au fost mai accentuate.

Tudorel Toader: Dl procuror-șef, sigur, tradiția o respectăm, dar actualitatea, realitățile juridice de azi...

Augustin Lazăr: Tradiție est-europeană, domnule ministru!

Tudorel Toader:  Eu am făcut doar referire la o chestiune care sigur că da, cu toată traditiția, cu toată cultura, cu tot respectul, nu o puteți nega. Un minister fără un ministru, restul sunt argumente...

Augustin Lazăr: Traditia est-europeană!

Tudorel Toader:  Știu, dar azi când vorbim, pe baza tradiției, avem un minister fără un ministru.


Iniţial, acest interviu a fost programat pe 27 septembrie, dar s-a propus amânarea lui, pe motiv că Adina Florea este în vizorul Inspecţiei Judiciare, după ce ar fi fost implicată într-un incident de securitate la Parchetul de la Constanța unde lucrează. Inspecţia Judiciară s-a sesizat cu privire la dosarul legat de provenienţa protocolului secret SRI-Parchetul General publicat de Darius Vâlcov. „Există suspiciunea de abateri disciplinare la Adina Florea. Vă propun emiterea unei adrese la Inspecţia Judiciară pentru a ne transmite o adresă, iar până atunci, să amânăm audierea”, a propus procurorul Andrei-Niculae Solomon în şedinţa secţiei pentru procurori a CSM. Ministrul Justiţiei Tudorel Toader s-a împotrivit atunci, spunând că nu există niciun temei juridic pentru acest lucru. El a avut un schimb de replici cu procurorul general Augustin Lazăr pe subiectul procedurilor legale.

Citiți și:  VIDEO. Contre între Toader şi Lazăr în CSM, la audierea Adinei Florea

În 24 august, Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a publicat, pe pagina sa de Facebook un protocol încheiat între Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi Serviciul Român de Informaţii (SRI) în 7 decembrie 2016, iar potrivit informaţiilor din spaţiul public documentul ar proveni de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa. 

Ulterior, procurorul general Augustin Lazăr a anunţat că există o verificare în curs la Parchetul Curţii de Apel Constanţa, în urma informaţiilor din spaţiul public potrivit cărora protocolul secret SRI-Parchetul General publicat de Darius Vâlcov ar proveni de la această structură.

În 19 septembrie, Adina Florea a fost audiată ca martor la Parchetul General în dosarul legat de provenienţa potocolului secret SRI-Parchetul General publicat de Darius Vâlcov.

Citiți și: Adina Florea, propusă la şefia DNA, îl critică dur pe procurorul general al României

Şedinţa Secţiei pentru procurori a CSM este programată de ora 10:00, pe ordinea de zi figurând avizarea propunerii ministrului Justiţiei de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a procurorului Adina Florea de la Parchetul Tribunalului Constanţa.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spunea că va înainta propunerea sa către preşedintele Klaus Iohannis chiar dacă avizul Consiliului Superior al Magistraturii va fi negativ, arătând că îi respectă pe magistraţii din CSM „în limitele cuvenite”, dar uneori are rezerve.

Ministrul Justiţiei a avut nevoie de trei luni şi două proceduri de selecţie pentru a face o propunere pentru conducerea Direcţiei Anticorupţie.

Citiți și:  Adina Florea, propusă pentru şefia DNA: Cred că au fost dosare comandate la DNA

(surse: News.ro, Digi24)

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri