Adrian Ionel, despre achiziția pentru care este cercetat de DNA: Dacă se făcea licitație publică, s-ar fi pierdut vieţi omeneşti

Data actualizării: Data publicării:
adrian ionel unifarmI
Adrian Ionel. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Adrian Ionel, directorul suspendat al Unifarm, a transmis miercuri după-amiază printr-un comunicat că instituția nu este autoritate contractantă și, prin urmare, nu este obligată să desfăşoare licitaţii publice. Totodată, el a spus că dacă măștile și combinezoanele erau cumpărate prin achiziție publică s-ar fi produs întârzieri, care ar fi dus la pierderi de vieți omenești.

„Compania Naţională Unifarm S.A. satisface un interes general însă aceasta nu înseamnă că nu acţionează în scopul obţinerii de profit sau că nu îşi asumă pierderile şi riscurile aferente acestei activităţi. Din această perspectivă, şi potrivit cadrului legal existent la nivel naţional, cu respectarea principiilor şi jurisprudenţei europene, am adus la cunoştinţă Direcţiei Naţionale Anticorupţie împrejurarea că CN Unifarm S.A. nu este autoritate contractantă. Drept urmare nu are obligaţia să desfăşoare proceduri de licitaţie publică şi nu îi sunt opozabile dispoziţiile legii nr. 98/2016”, spune Adrian Ionel, potrivit comunicatului.

„Compania Unifarm a răspuns, cu caracter urgent şi prioritar, nevoii disperate de import a unor echipamente de protecţie indispensabile cadrelor medicale în lupta acestora cu pandemia generată de SARS-CoV-2. În aceste condiţii, organizarea unei proceduri de achiziţie publică, neobligatorie potrivit celor de mai sus, ar fi dus la întarzieri nejustificate în aprovizionare, ce s-ar fi soldat cu pierderi de vieţi omeneşti”, adaugă directorul suspendat al Unifarm.

Acesta mai spune că „în acest context a fost perfectată şi executată achiziţia de măşti şi combinezoane aflată în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procedură în care subsemnatul, în calitate de director general al CN Unifarm S.A., am urmărit în permanenţă şi în mod exclusiv doar rapiditatea livrării, decenţa preţului şi calitatea produsului, toate acestea raportate la nevoile interne imediate şi la contextul internaţional”.

„Nu am solicitat în nicio împrejurare, niciunei persoane, vreo sumă de bani sau alte beneficii, pentru mine sau pentru altcineva, în legatură cu vreun import de măşti, combinezoane sau alte echipamente şi nu am determinat sau ajutat vreo persoană să săvârşească o infracţiune”, afirmă Adrian Ionel.

Cu privire la dosarul în care este cercetat, el adaugă: „Chiar în condiţiile în care accesul la dosar ne-a fost restricţionat, în data de 23.06.2020, faţă de gravitatea acuzaţiilor, am înţeles să dau o declaraţie în care mi-am expus punctul de vedere, fără a-mi putea pregăti apărarea în raport de conţinutul dosarului de urmărire penală. Urmează ca la dosarul cauzei să administrez probe şi opinii de specialitate care vor sprijini organele de anchetă să ajungă la o concluzie corectă şi adecvată adevărului judiciar”.

„Mulţumesc tuturor celor care au în continuare încredere în mine şi promit să nu îi dezamăgesc. Cu preţuire”, încheie directorul suspendat al Unifarm.

Directorul UNIFARM, Adrian Ionel Eugen, este acuzat de procurorii DNA pentru că ar fi cerut mită 760.000 de euro pentru un contracat de achiziție a echipamentelor de protecție împotriva infectării cu virusul COVID 19 (250.000 de combinezoane și 3 milioane de măști chirurgicale), la începutul lunii martie. Echipamentele livrate erau neconforme. Directorul UNIFARM a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri