ADRIAN NĂSTASE a fost eliberat condiționat. Fostul premier a primit decizia judecătorilor la Jilava

Data publicării:
adrian nastase

FOTO: MEDIAFAX

ACTUALIZARE 17:00. ADRIAN NĂSTASE A FOST ELIBERAT CONDIȚIONAT

ACTUALIZARE 12.29. Procesul s-a încheiat. Instanţa a rămas în pronunţare. 

ACTUALIZARE 12.18. Procurorul DNA a cerut la Tribunalul Ilfov, să fie făcută o nouă expertiză psihologică în cazul lui Adrian Năstase şi a depus la dosar copii ale unor articole de pe blogul fostului premier.

Reprezentantul Ministerului Public a solicitat să fie respinsă propunerea de eliberare condiţionată.  

ACTUALIZARE 11:19. Adrian Năstase este dat jos din dubă. „Sper să vorbim diseară!”, le-a strigat el jurnaliștilor.

ACTUALIZARE 10:50 Duba cu fostul premier Adrian Năstase a ajuns la Buftea, la Tribunalul Ilfov. Luarea deciziei în privința sa ar putea dura destul de mult. Pe rolul instanței sunt alte 17 solicitări de eliberare condiționată, iar cazul lui Adrian Năstase este ultimul pe listă. 

ACTUALIZARE 10:44 Ion Cazacu, avocatul lui Adrian Năstase, repetă că nu există niciun element de probă în dosarul clientului său. Este întrebat și el despre recuperarea celor 600.000 de euro de către stat, dar spune că nu știe nimic despre această chestiune, care ține exclusiv de familie.

ACTUALIZARE 10:35 La tribunal ajunge Andrei Năstase, fiul lui Adrian Năstase. Întrebat dacă este îngrijorat pentru deznodământul de astăzi, Andrei Năstase spune că „întotdeauna există motive de îngrijorare”. Este întrebat dacă statul și-a recuperat de la Adrian Năstase cei 600.000 de euro calculați drept prejudiciu în luarea de mită. Andrei Năstase evită să răspundă și, ușor iritat de întrebare, spune că ceea ce este important astăzi este eliberarea condiționată a tatălui său. 

„Dumneavoastră știți de ce ne-am adunat aici? Să discutăm despre eliberarea condiționată. Asta e important pentru noi. Instanța dacă va cere, vom răspunde”,  a spus fiul lui Adrian Năstase.

ACTUALIZARE 9:10. ADRIAN NĂSTASE pleacă spre tribunal. Mașina care îl transportă pe fostul premier iese de la Penitenciarul Jilava.

ADRIAN NĂSTASE nu s-a remarcat printr-un comportament deosebit, care să justifice punerea în libertate, iar la dosarul de eliberare condiţionată nu există dovezi temeinice de îndreptare a acestuia, susțin procurorii DNA.

ADRIAN NĂSTASE are de executat patru ani și șase luni închisoare, după ce Curtea de Apel a stabilit contopirea pedepselor la care a fost condamnat fostul premier în dosarele „Zambaccian” şi „Trofeul calităţii”, astfel încât a reieșit un spor de pedeapsă de şase luni.

ADRIAN NĂSTASE a cerut eliberarea după ce a executat puțin peste o treime din pedeapsa hotărâtă în urma contopirii pedepselor.

Judecătoria Sectorului 4 a aprobat, pe 23 iulie, cererea de eliberare condiţionată a fostului premier, după ce, cu o lună înainte, Curtea de Apel Bucureşti îi adăugase acest spor de şase luni de închisoare prin contopirea pedepselor din dosarele Zambaccian şi Trofeul Calităţii, de patru și respectiv doi ani închisoare.

Procurorii consideră însă că Adrian Năstase a stat prea puţin în închisoare în comparaţie cu infracţiunile de corupţie pe care le-a săvârşit. Ei spun că nu există dovezi temeinice de îndreptare a condamnatului şi că aprecierile comisiei de eliberare condiţionată din penitenciar sunt doar formale.

În contestaţia depusă la Tribunalul Ilfov, anchetatorii susțin că lucrările ştiinţifice pe care Adrian Năstase le-a scris în timpul detenţiei şi care au contat atunci când s-a decis eliberarea condiţionată nu sunt atestate. 

Fostul premier a fost reîncarcerat la începutul acestui an, la penitenciarul Jilava, după ce fusese eliberat condiționat în urma primei sale condamnări, în dosarul Trofeul calității, la doi ani de închisoare. Pedeapsa fusese pronunțată în 2012, iar fostul premier a fost eliberat condiționat după executarea unei treimi din această pedeapsă.

Legea prevede că eliberarea condiționată poate interveni după executarea unei treimi din pedeapsă în cazul persoanelor care au împlinit 60 de ani.

Cînd instanța a decis un spor de pedepasă de șase luni, din pedeapsa lui Adrian Năstase a fost scăzută perioada în care a stat în penitenciar, respectiv nouă luni (272 de zile), din 20 iunie 2012 până în 18 martie 2013, când a executat condamnarea de doi ani primită în dosarul "Trofeul calităţii".

Instanţa supremă i-a condamnat în 6 ianuarie 2014, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare, pe soţia acestuia, Dana Năstase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Năstase a fost încarcerat în aceeaşi zi.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, tot de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii". El a fost încarcerat în 26 iunie 2012, după o tentativă eșuată de sinucidere, şi pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.

Ce s-a întâmplat în cursul celor șapte luni de când Adrian Năstase s-a reîntors după gratii

Adrian Năstase s-a întors după gratii în luna ianuarie. Atunci, judecătorii Curţii Supreme au decis să-l condamne la patru ani de închisoare pentru infracţiunile de şantaj şi luare de mită.

E un bărbat adevărat şi o să vedeţi că o să treacă peste aceste aspect. Pentru niciun om o asemenea reîntoarcere în penitenciar nu este uşoară”, declara avocatul său, Ion Cazacu.

Noua hotărâre a venit la mai puţin de un an de la eliberarea din penitenciar, după condamnarea din dosarul Trofeul calităţii. A urmat altă luptă în instanţă, deloc uşoară, pentru contopirea celor două pedepse.

„Tatăl meu fiind adus aici de mai multe ori, inutil arată că nu mai e vorba de dreptate, ci de nedreptate”, spunea Andrei Năstase, fiul cel mare al fostului premier.

Pedepsele au fost contopite în lipsa motivării, însă decizia nu a fost în favoarea fostului premier. Instanţa i-a dat un spor de pedeapsă de şase luni, aşa că pedeapsa finală a fost de patru ani şi jumătate. La scurt timp, a venit şi motivarea condamnării - fostul premier a acţionat în cel mai pur stil mafiot atunci când a comis infracţiunile, aşa că trebuie să se întoarcă în închisoare.

„Conduita procesuală nesinceră, dublată de încercarea sa permanentă de a se prezenta ca o victimă a justiţiei şi de a da o conotaţie politică oricărui demers judiciar îndreptat împotriva sa, demonstrează că inculpatul Năstase Adrian nu a înţeles nici până acum importanţa valorii sociale lezate prin conduita sa infracţională şi nici modul în care funcţionează statul de drept”, se arăta în motivarea Înaltei Curți.

În ciuda sporului de pedeapsă şi a motivării dure, legea penală i-a permis lui Adrian Năstase să solicite eliberarea condiţionată după nici şapte luni în spatele gratiilor. Totul în urma unui alt proces, la care a participat sub strictă supraveghere.

„Nu pot să dau nicio declaraţie acum. După ce ies din închisoare facem o conferinţă de presă!”, promitea fostul premier.

Procurorii au încercat, fără succes, să se opună eliberării.

„Ceea ce m-a surprins e să spui că nu există dovezi temeinice de îndreptare și de educație a unui om, care e de multe ori folosit ca lector pentru a duce la îndeplinire programe educaționale din penitenciar”, argumenta avocatul Ion Cazacu.

„Cred că DNA a avut întotdeauna o grijă mai specială în ceea ce îl priveste pe tatăl meu”, se plângea și Andrei Năstase.

În contestaţia depusă la Tribunalul Ilfov, DNA sustine că lucrările ştiinţifice pe care Adrian Năstase le-a scris în timpul detenţiei şi care au contat atunci când s-a decis diminuarea pedepsei nu sunt atestate. Mai mult, procurorii consideră că fostul premier a stat prea puţin în închisoare în comparaţie cu infracţiunile de corupţie pe care le-a săvârşit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri