Adrian Năstase ar putea fi eliberat până la sfârșitul lunii ianuarie

Data publicării:
3122012 20cazacu-36537

Avocatul a mai spus că nu a înaintat o cerere de eliberare condiționată, întrucât comisia se sesizează din oficiu. „Probabil se va întruni în prima sau a doua săptămână din ianuarie. Nu e suficient acest lucru, hotărârea comisiei e supusă cenzurii judecătorilor”, a reamintit Cazacu. Dacă lucrurile se desfășoară dupa procedura normală, Adrian Năstase va fi probabil eliberat între a doua săptămână și sfârșitul lunii ianuarie, a explicat avocatul.

Cazacu a mai spus că Adrian Năstase nu va cere să-și petreacă sărbătorile în familie, așa cum are dreptul, considerând că e mai bine să rămână în penitenciar. „Familia îl va vizita”, a adăugat avocatul.

Întrebat ce-și dorește clientul său de Moș Crăciun, avocatul a răspuns că publicarea cărții. „Așteaptă ca lucrurile să se desfășoare normal și la sfârșitul lunii ianuarie să fie in libertate”, a mai spus Ion Cazacu.

Avocatul a anunțat în schimb că până la 20 decembrie va termina plângerea la CEDO, pentru a cere restabilirea adevărului și a imaginii publice a fostului premier.

__________________________

ACTUALIZARE ORA 10.22 Instanța a decis să dea curs cererii avocatului lui Adrian Năstase, astfel încât a stabilit un nou termen pentru 14 ianuarie.

Avocatul va cere o nouă amânare la ÎCCJ

Ion Cazacu, avocatul lui Adrian Năstase, a declarat, luni, la ÎCCJ, că va cere un nou termen pentru a avea timp să studieze motivarea deciziei, foarte complicată ca volum și ca problematică de drept. „Instanța a avut timp cinci luni”, a subliniat Cazacu, precizând că nu a parcurs întreaga decizie și nu are ce să comenteze.

Procedura de astăzi va decurge în absența lui Adrian Năstase, a spus Cazacu.

Instanţa supremă judecă luni contestaţia în anulare a fostului premier Adrian Năstase în cazul deciziei definitive de condamnare la doi de închisoare în „Trofeul calităţii”, după trei amânări succesive, din cauza faptului că la dosar nu ajunsese motivarea hotărârii.

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție ar putea judeca contestația în anulare depusă de apărătorii fostului premier în dosarul „Trofeul calității”, în care a fost condamnat la o pedeapsă de doi ani de închisoare cu executare.

Motivarea condamnărilor din „Trofeul calităţii” a fost făcută publică în 26 noiembrie, astfel că acum poate fi judecată contestaţia.

„Influenţa reală a inculpatului Năstase Adrian asupra coinculpaţilor care l-au sprijinit în săvârşirea infracţiunii pentru care a fost cercetat rezultă şi din aceea că inculpatul era o personalitate marcantă a vieţii politice româneşti, ocupând diverse funcţii de demnitate publică. Este cert că inculpatul avea la vremea aceea autoritate şi influenţă asupra celorlalţi inculpaţi, conferită, în principal, de faptul că era preşedintele PSD, partidul de guvernământ de la acea dată, dar, în acelaşi timp, era şi primul-ministru al României”, se arată în documentul judecătorilor ÎCCJ.

ÎCCJ ia în discuție luni și contestaţia în anulare formulată de Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcţii, condamnată în dosarul „Trofeul calităţii” la şase ani de închisoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri