Adrian Severin poate fi eliberat condiționat. Decizia nu este definitivă

Data actualizării: Data publicării:
161114_ADRIAN_SEVERIN_ICCJ_01_INQUAM_Octav_Ganea_
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

ACTUALIZARE 16:20 Adrian Severin a făcut primul pas spre eliberarea condiţionată. Magistraţii de la Judecătoria Sectorului 5 i-au admis cererea, însă decizia nu este definitivă. 

161114_ADRIAN_SEVERIN_ICCJ_01_INQUAM_Octav_Ganea_
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În faţa instanţei, atât Adrian Severin, cât şi avocatul său au declarat că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru o eliberare condiţionată a fostului europarlamentar. Există un aviz favorabil din partea comisiei pentru eliberări condiționate a penitenciarului Rahova, acolo unde este încarcerat. Acesta a executat o treime din pedeapsa de patru ani închisoare primită în noiembrie 2016, dacă e să fie luate în calcul și zilele scăzute pentru condițiile de detenție. Mai spunea apărătorul lui Adrian Severin că deși acesta nu a muncit și fizic în detenție, a contribuit la pregătirea și studiul celorlalți deținuți.

DNA s-a opus acestei eliberări, fără succes într-o primă instanță, și este de așteptat ca procurorii să depună contestație, caz în care dosarul va merge la Tribunalul București pentru o decizie definitivă.


Fostul europarlamentar Adrian Severin cere să fie eliberat condiţionat. A executat o treime din pedeapsa de patru ani primită în 2016 pentru corupţie, astfel că acum are dreptul să ceară să fie pus în libertate. Solicitarea lui va fi judecată de magistraţii judecătoriei sectorului 5.

În documentele depuse la instanță, Adrian Severin susține că întrunește condițiile cerute de lege, respectiv un comportament bun în detenție, dar și executatea a cel puțin o treime din pedeapsă.

„A fost o persoană disciplinată. Deși a scris lucrări științifice, dar nu a beneficiat de reducerea fracțiilor în baza lucrărilor sau a muncii prestate. A avut un comportament adecvat pe perioada de deținere. Considerăm că prin prelungirea detenției nu s-ar face niciun bine omenirii”, a declarat luni avocata sa, Alexandra Dogaru.

Ea a argumentat că Adrian Severin este profesor universitar și este așteptat la universitate pentru a-și ține cursurile.

Întrebată ce cursuri a ținut Adrian Severin în spatele gratiilor, avocata a răspuns că a fost vorba despre „cursuri de analfabetizare” (sic! vezi video – n.r.) și învățare a limbii române, a ținut conferințe, dezbateri și a participat la revista penitenciarului. „A ajutat constant deţinuţii care nu cunoșteau limba română și nu se puteau încadra în mediul penitenciar să se adapteze mult mai ușor”, a punctat avocata. Ea a mai spus că Severin a contribuit la „Revista enciclopedică”, un compendiu care va fi publicat în acest an. Întrebată ce rol a jucat Adrian Severin pentru acest compendiu, avocata a spus că a contribuit la „redactarea și revizuirea Enciclopediei”.

Rugată să comenteze faptul că procurorii spun că Adrian Severin nu a muncit în perioada de detenție, avocata a susținut că fostul europarlamentar are contract de muncă și a muncit, dar a recunoscut că nu pe toată perioada, „datorită” problemelor de sănătate.

DNA a cerut încuviințarea Parlamentului European pentru a-l pune sub acuzare pe fostul europarlamentar PSD pentru trafic de influență. El a cerut 100.000 de euro de la doi jurnaliști de la doi jurnaliști britanici sub acoperire, pentru a promova în favoarea acestora un amendament în cadrul Parlamentului European. Solicitările au venit din mai multe țări, pentru că jurnaliștii britanici au vizat în ancheta lor sub acoperire mai mulți europarlamentari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri