Afacerile care l-au băgat după gratii pe consilierul lui Sorin Oprescu

Data publicării:
Solomon Wigler 3


Procurorii spun că, în total, Solomon Wigler ar fi cerut 230.000 de euro, din care ar fi primit puţin peste 150.000. O parte din bani i-ar fi fost înmânaţi chiar în sediul primăriei, la etajul 14, la doi paşi de biroul lui Sorin Oprescu.

Consilierul primarului general Sorin Oprescu ar fi luat prima tranşă din bani în toamna lui 2013 – 25.000 de euro de la un om de afaceri care avea nevoie de o autorizaţie de construcţie pentru un sens giratoriu care să faciliteze accesul la un supermarket.

Procurorii DNA spun că în repetate rânduri, consilierul a cerut ca mita să îi fie înmânată personal, în plic, la sediul Primăriei Capitalei, la biroul lui situat la etajul 14. Interesant e că aceste tranzacţii aveau loc la doar câţiva metri de biroul primarului Sorin Oprescu.

Pentru acelaşi proiect, Solomon Wigler i-ar fi impus omului de afaceri să încheie contractul pentru realizarea sensului giratoriu cu Euroconstruct Trading. Firma, care a câştigat în ultimii patru ani contracte importante cu Primăria Capitalei, s-ar fi transformat în timp în intermediar între autorităţile locale şi reprezentantul supermarketului.

Pentru a construi giratoriul, primăria avea nevoie de un teren în zonă. Aşa că l-a primit cu titlul de donaţie de la acelaşi om de afaceri care îl cumpărase în prealabil. "Donaţia" nu a fost gratuită pentru consilierul de la Primărie, care şi-ar fi cerut partea, spun procurorii.

Patronii lanţului de supermarketuri au vrut să doneze către Primăria Capitalei un teren situat pe bulevardul 1 mai. Suprafaţa era necesară pentru extinderea şoselei, un plan mai vechi de-al edililor.

Aşa se face că societatea Kaufland a donat peste 300 de metri pătraţi de teren primăriei. Pentru obţinerea votului în consiliul local a fost nevoie de mai multe şedinţe, dar până la urmă "afacerea" s-a încheiat conform planului. Reprezentanţii lanţului de supermarketuri spun că nu cunosc situaţia.

„Kaufland România nu deţine niciun fel de informaţii care să poată conduce la alăturarea numelui său cu acest caz. Kaufland România înţelege să se distanţeze de orice fel de asociere cu acte şi fapte de corupţie”, a comunicat Kaufland.

Acelaşi om de afaceri, o nouă şpagă. De această dată pentru construirea unui magazin în zona de sud a Capitalei.

Consilierul primarului a susţinut că poate parcurge toate etapele astfel încât o fostă fabrică de ciment de pe şoseaua Alexandriei să fie transformată în supermarket. Şi lucrurile chiar păreau să meargă bine, constructorii s-au apucat de demolări, şi dacă procurorii DNA nu ar fi pus lacăt peste afacerea ilegală, în câteva luni am fi asistat chiar la tăierea de panglică.

Banii pentru marele magazin ar fi fost viraţi înainte de şedinţa Consiliului General al Capitalei de la finalul lunii aprilie. Modul de primire a mitei s-a modificat. Solomon Wigler nu se mai întâlnea cu omul de afaceri în birou, ci în Parcul Tineretului. Întâlnirea a fost interceptată şi astfel procurorii au aflat că Solomon Wigler a cerut ca banii de mită să intre în contul soţiei sale, în tranşe mai mici de cinci mii de euro, pentru a nu fi nevoit să le raporteze.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri