Afacerile unui milionar dispărut

Data publicării:
walter romprest

Luni în şir, telefonul milionarului a fost interceptat, astfel că procurorii ştiau în fiecare moment mişcările omului de afaceri. Totul până duminică, atunci când pe telefon s-a primit un ultim apel. Walter Florian era acasă, în vila lui din zona Primăverii.

Ulterior, telefonul a fost închis. Joi, când au făcut percheziții în vila milionarului, mascații au găsit telefonul. Bateria şi cartela SIM erau scoase din dispozitiv.

Surse judiciare spun că un lector universitar era mâna dreaptă a milionarului. Procurorii DIICOT spun că lectorul universitar ducea o viață dublă. Oficial ii învăța pe studenții Facultății de Business din Cluj care sunt tainele contabilității, dar în timpul liber își folosea experiența pentru a coordona afacerile ilegale ale lui Walter Florian.

Procurorii au stabilit că lectorul din Cluj înființa firmele fantomă, se ocupa de contabilitate, dar și de retragerea din bancă a banilor spălați. Banii erau aduși din Cluj în București cu avionul. Lectorul umplea bagajele de mână cu banii retrași din bănci.

Una dintre metodele folosite pentru înșelarea statului era închirierea de personal, spun procurorii.

Firma lui Walter Florian închiria de la o firmă-fantomă angajaţi care să se ocupe de salubritate. Înţelegerea era subcontractată către altă firmă de apartament, iar procurorii spun că banii erau spălaţi prin cel puţin cinci S.R.L.-uri.

O altă metodă era cumpărarea de clorură de calciu. În acte apăreau achiziţii de sute de tone din această substanţă, iar banii ajungeau tot la firme-fantomă. Procurorii au descoperit că una din firme declarase, în acte, că a livrat într-o singură tranșă 24 de tone de clorură cu o Dacie 1310.

Florian Walter are o avere estimată la 25 de milioane de euro, potrivit unui clasament întocmit de o publicaţie economică. Omul de afaceri este cunoscut şi pentru investiţiile făcute în fotbal. A avut acţiuni la echipele Dinamo, Universitatea Cluj şi Petrolul Ploieşti.

De-a lungul anilor, firma lui, Romprest, a câştigat contracte uriaşe de la primăriile din Timişoara, Baia Mare, Bacău şi Bucureşti. În ultimii cinci ani, a încasat de la stat peste o jumătate de miliard de euro.  

Tribunalul Prahova a decis, vineri, arestarea a 15 persoane reţinute în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani în care este implicată compania Romprest.

Cererea DIICOT Ploieşti de emitere a unui mandat de arestare preventivă în lipsă pentru Florian Walter a fost amânată pentru 15 mai.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri