Afaceriștii din dubă

Data publicării:
duba politie

Drumarii au fost printre primii chemați să dea cu subsemnatul în faţa procurorilor. Nelu Iordache, Theodor Berna, Dan Beşciu şi Alexandru Horpos. Odată cu arestarea lor au început şi problemele financiare ale companiilor.

Tehnologica Radion a fost una dintre marile fime de construcţii din România. În 2012 avea aproape 2000 de angajaţi şi contracte atât cu primăria capitalei, cât şi cu cei de la Drumuri.

La o lună de la arestarea patronului firmei, Theodor Berna, Tehnologica şi-a cerut insolvenţa.

Valentin Ionescu, analist economic: Patronul a avut relaţii privilegiate cu lumea politică. În momentul în care aceste mari companii au avut directori sau patroni arestaţi sau deja condamnaţi ele practic au pierdut relaţia cu statul deoarece privilegiul de care se bucurau nu mai există.

Aurelian Dochia, analist economic: Este bine că se dă un astfel de semnal, este un semnal pe care toţi ceilalţi trebuie să-l înveţe. Statul va rămâne în continuare pentru mediul de afaceri un generator de business, de cifră de afaceri, trebuie să rămână.

Pe scaunul fierbinte de inculpat au ajuns, de asemenea, milionara Irina Socol, acuzată că şi-a clădit averea ascunzând banii de stat. Trebuie să răspundă pentru o evaziune fiscală de 10 milioane de euro. Pentru dare de mită au intrat la răcoare Dan Adamescu şi Gruia Stroica, ultimul, deja condamnat la 4 ani de închisoare în primă instanţă. Ilie Carabulea şi Ioana Vonica au și ei de dat explicații, iar George Copos este de un an la închisoare.

Valentin Ionescu, analist economic: Această evoluţie în lupta anticorupţie va produce mutaţii în următorii 5-10 ani în tot mediul de afaceri românesc. Prin urmare, întreaga clasă a oamenilor de afaceri din anii '90, care nu a facut nimic sustenabil, va dispărea.

Mircea Coşea, profesor de economie: Asta înseamnă pierderea capacităţii de obţinere a veniturilor pentru buget, pe de o parte, şi, pe de altă parte, pierderea locurilor de muncă.

Analiştii cer ca banii recuperaţi de la cei care au fost arestaţi pentru că au adus prejudicii statului să fie folosiţi pentru investiţii.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri