Alexandru Vișinescu către reporterul Digi24: „Ce mama dracului sunteți? Duceți-vă dracului de aici!”

Data publicării:
visinescu digi24-1

Discuție pe ton răstit cu reporterul Digi24 (LOVEȘTE ÎN MICROFON):

Reporter: Acum mergeţi la Parchet?

Alexandru Vișinescu: Dar nu vă interesează, dar nu vă interesează! Vă rog să plecaţi! Vă rog să plecaţi!

Reporter: Dar de ce vă enervați?

Alexandru Vișinescu: Ce mama dracului sunteţi? Ce mama dracului sunteți? Vreți să mă arestați? Dar vă ordon: vă rog, duceți-vă de aici! Duceți-vă dracului de aici!

(voce: Bunicule, nu te enerva)

Reporter: Așa vă purtați și cu deținuții?

Alexandru Vișinescu: Da, așa mă purtam!”

Această scenă s-a petrecut în faţa casei fostului comandant al penitenciarului de la Râmnicu Sărat care se pregătea să plece către instanţă. Nu a apucat să meargă prea mult pentru că la capătul străzii era aşteptat de poliţişti. Judecătorii au decis să fie adus cu mandat pentru a fi siguri că va fi prezent în sala de judecată.

Strănepotul lui Alexandru Vişinescu neagă, însă, că fostul comandant de penitenciar nu vrea să se prezinte la proces. „Nu e adevărat. Data trecută nu s-a prezentat, a fost internat. La Spitalul Militar”, a spus strănepotul.

Ajuns în sala de judecată, Alexandru Vişinescu a refuzat să dea o declaraţie, dar a spus că va vorbi la alt termen. În aceste condiţii, judecătorul a hotărăt să citească, în şedinţă publică, declaraţiile date de torţionar în faţa procurorului.

Declaraţia lui Alexandru Vişinescu la Parchet:

 „Administraţia Penitenciarelor mi-a cerut să nu dezvălui identitatea deţinuţilor. Primeam doar eu un anumit cod. Acolo erau numai deţinuţi politic care nu aveau dreptul la corespondenţă. Norma de hrană era stabilită de Direcţie, la fel şi norma de motorină pentru sobele care asigurau căldura. Deţinuţii erau pedepsiţi de mine cu cinci zile de carceră. Nu i-am torturat."

Judecătorul a audiat-o pe soţia fostului general Ion Ieremia, cel care a stat timp de trei ani în penitenciarul de la Râmnicu Sărat. Apoi, a decis citarea pentru următorul termen a doi supravieţuitori şi a unor persoane care au auzit mărturiile victimelor.

În sala de judecată, Alexandru Vişinescu a fost susţinut de un fost inspector care veghea la respectarea directivelor în temniţele comuniste, Constantin Cişmigiu, fost inspector al Direcţiei Penitenciarelor. Acesta a stat de vorbă cu reporterii:

Reporter: Credeţi că domnul Vişinescu este vinovat de toate acele acuzaţii aduse în faţa instanţei?

Constantin Cișmigiu: Nu. Eu nu cred.

Reporter: Pe ce vă bazaţi?

Constantin Cișmigiu: Şi-a făcut datoria, era comandant. Probleme de regim, de hrană, de echipare, o făceau locţiitorii lui. (...) Regulile pentru deţinuţii politic erau mai stricte. Stăteau într-o celulă mică şi ieşeau în fiecare zi la plimbare 20 de minute.

Reporter: Erau înfometaţi?

Constantin Cișmigiu: Cum să fie înfometaţi? Domnule, nu aveam mâncare destulă, dar le dădea un ceai dimineaţa cu marmeladă , la prânz o ciorbă, nu cu multă fasole.

Următorul termen în procesul lui Alexandru Vişinescu a fost stabilit pentru data de 19 noiembrie.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri