Ambasada Olandei: Guvernul de la Haga nu a luat încă nicio decizie privind aderarea la Schengen. Așteaptă raportul MCV

Data publicării:
schengen-43085

Într-un mesaj postat pe Twitter, ambasadorul Olandei la București,Matthijs van Bonzel,spune că Guvernul său va aștepta raportul pe Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) înainte de a stabili, în cooperare strânsă cu alte țări membre, poziția cu privire la aderarea la zonă Schengen.

Este important atât pentru România, cât și pentru întreagă Uniune Europeană ca măsuri durabile să fie luate în reforma justiției, măsuri deja convenite între România și UE. Așteptatul raport MCV va face lumina asupra progreselor realizate în sensul reformei și consolidării sistemului de justiție, precum și în cel al combaterii corupției”, subliniază Ambasada.

Comisia Europeană va face o evaluare a celor patru condiționalități (benchmarks), incluzând și procesul de implementare a noilor coduri și a strategiei naționale anticorupție, reamintește reprezentanța diplomatică.

Bazându-se pe rezultate, Olanda va luă o decizie înainte de viitorul Consiliu pentru Justiție și Afaceri Interne din 7-8 martie a.c.”, afirmă Ambasada Regatului Țărilor de Jos.

Precizările ambasadorului olandez vin după ce presa bulgară a scris zilele trecute, citând surse diplomatice de la Bruxelles, că decizia politică privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen ar putea fi amânată dincolo de martie 2013,din cauza opoziţiei puternice din partea Olandei şi a altor ţări.Potrivit informaţiilor presei bulgare, România ar fi responsabilă pentru o eventuală nouă amânare, din cauza situației complicate din punct de vedere politic din ţară.

Raportul pe justiție, în a doua parte a acestei luni

Comisia Europeană a anunțat astăzi că va prezenta raportul pe justiție în a doua jumătate a lunii ianuarie. Redactarea acestui raport - care inițial trebuia să fie prezentat la sfârșitul anului trecut - a fost decisă în mod excepțional pentru România, în vara anului trecut, după ce evenimentele politice din țara noastră au pus semne de întrebare oficialilor de la Bruxelles. Astfel, pentru prima dată de la intrarea în UE, România a fost despărțită de Bulgaria în ceea ce privește evaluarea Mecanismului de Cooperare și Verificare.

Aderarea la Schengen, un șir de amânări succesive

Secretarul de stat în MAI, Marian Tutilescu, declara la 4 decembrie că Guvernul român va începe, după publicarea de către Comisia Europeană a raportului MCV, contacte cu guvernele Olandei şi Germaniei pe tema aderării la Schengen.

Potrivit oficialului, România îndeplineşte cerinţele tehnice şi nu are niciun fel de problemă în asigurarea securităţii frontierele externe ale UE, însă rămâne de rezolvat problema „deciziei politice”.

Decizia privind aderarea României și Bulgariei la Schengen fusese deja amânată în martie 2012, din cauza opoziției Olandei.

O decizie privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen nu s-a luatnici la Consiliul JAI prezidat de Cipru din 25-26 octombrie, iarConsiliul JAI de la începutul lunii septembrie a fost anulatavând în vedere că nu a existat un consens pe acest subiect.

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, afirma în octombrie că este convins că în 2013 România va adera la zona Schengen, într-o primă fază cu punctele de frontieră aeriene şi maritime, iar până la sfârşitul anului va exista „cu siguranţă” o decizie privind şi frontierele terestre.

Poziția Olandei, anunțată din septembrie

Olanda a anunţat încă din toamnă că va aştepta raportul MCVdin decembrie al Comisiei Europene privind România pentru a reanaliza poziţia sa privind aderarea la Schengen a României şi Bulgariei.

Potrivit unui document trimis în septembrie de Guvernul olandez Parlamentului, dezbaterile privind aderarea celor două țări la Schengen vor fi amânate pentru 2013, după raportul MCV pentru România.

Ambasadorul olandez, declarații la Digi24

Ambasadorul Matthijs van Bonzel a vorbit și în ediția din 3 noiembrie a emisiunii „Pașaport diplomatic” de la Digi24 despre integrarea în spațiul Schengen și despre așteptările Olandei legate de Raportul MCV.

„Pentru parlamentul şi poporul olandez este important să ştie că România se bazează pe aceleaşi norme pe care le avem şi noi privind justiţia, elaborarea legilor şi încrederea pe care o avem în autorităţi de a acţiona pe baza legilor în domeniul vămilor. Deci aşteptăm să găsim în raport dovezi suficiente şi convingătoare pentru a putea merge la parlamentul nostru şi să spunem: uitaţi, România este pregătită, nu numai tehnic, dar şi pe planul unui sistem juridic funcţional, toate legile sunt fundamentate în aşa fel încât să poată fi un membri deplin al familiei europene, cu toate legile şi reglementările. Deci noi privim mai departe, mai în profunzime decât cerinţele tehnice”, a spusambasadorul olandez la Digi24.

Mai mulţi oficiali germani, printre care şi ambasadorul de la Bucureşti, Andreas von Mettenheim, au arătat că decizia privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen va fi luată după prezentarea de către Comisia Europeană a raportului MCV din decembrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri